PODELJENE PRVE PENZIONERSKE KARTICE – FOTO


U zaječarsku Filijalu PIO fonda stiglo je prvih 100 Penzionerskih kartica, pa je danas podeljen veći deo.

Kartice je penzionerima uručio gradonačelnik Grada Zaječara Boško Ničić i direktorka Filijale Zaječar RF PIO Olivera Ranđelović u velikoj sali Gradske uprave. Penzionerske kartice Fonda PIO namenjene su svim penzionerima, bez obzira koju vrstu penzije koriste, odnosno da li su starosni, porodični ili invalidski penzioneri, bez obzira kolika im je penzija, odnosno gde im je prebivalište. One su besplatne i biće dodeljene bez naknade svim korisnicima penzija i prava iz PIO do kraja ove godine. Iz PIO fonda kažu da će posao podele kartica biti obiman i kompleksan, zato što u zaječarskom okrugu ima preko 36.000 penzionera, a na teritoriji Grada Zaječara ima oko 18.000 penzionera, ali će ceo proces biti sproveden na vreme. One će stizati sukcesivno i penzioneri će o tome biti obaveštavani.

Gradonačelnik Ničić je penzionerima poželeo dobrodošlicu i obrazložio im kakve će povlastice imati i od strane grada.

“Ono što Gradska uprava može da  pruži penzionerima to je uskoro besplatan prevoz i u toku je tender o privatno javnom partnerstvu gde tražimo prevoznika koji će to raditi. Biće još puno kategorija koje će imati ovu privilegiju vezanu za prevoz. Trudićemo se da sa svim velikim trgovinskim lancima koji su najavili dolazak u naš grad pregovaramo upravo o tome da ova kartica donosi određene privilegije prilikom kupovine. Videćemo šta smo još u mogućnosti da uradimo kako bi vam obezbedili olakšice koje su u nadležnosti grada. Nisu svi penzioneri u istom materijalnom položaju pa ćemo za one koji su najugroženiji da obezbedimo više privilegija i subvencija. Ima vas dosta pa razmišljamo i o mestima u selu i gradu gde da se okupljate. A možemo neke i da uključimo u rad Gradske uprave jer su mnogi od vas radili vrlo odgovorne poslove, pa bi nam iskustvo i saveti takvih penzionera dobrodošli u rešavanju infrastrukturnih i ostalih problema u gradu. Treba i da što pre poradimo na tome da što manje domaćinstava bude gde su ostali samo stari ljudi, da poradimo na tome da vaša deca i unuci počnu da vraćaju, da se otvaraju radna mesta u gradu i da vaša deca budu uz vas”, istakao je Ničić.

Penzionerima se obratila i Olivera Ranđelović, direktorka zaječarske Filijale PIO fonda.

“Na inicijativu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i ministra Zorana Đorđevića pristupilo se izradi Penzionerskih kartica. Republički fond penzisko invalidskog osiguranja će ih uručiti svim penzionerima u Srbiji. Ova kartica je identifikacioni document, da je njen nosilac odnosno korisnik prava iz penzisko invalidskog osiguranja. Za svoj identitet penzioneri će uz ovu karticu dokazivati i svojom ličnom kartom jer ona sadrži malo podataka, ime i prezime penzionera, logo fonda i serijski broj kartice na kojoj se vidi broj filijale koja je izdala karticu. Taj minimum podataka štiti samog penzionera. Na čeku je više podataka, matični broj, adresa, iznos penzije i sve ono što neko treće lice ne bi trebalo da vidi. Ovom karticom penzioner potvrđuje svoj status. Kartica menja ček od penzije, potvrdu iz PIA, omogućava kupovinu na penzionerskim akcijama”, rekla je Ranđelović.

Svi gradovi u Srbiji gde ima filijala PIO dopbili su promotivno po sto penzionerskih kartica za okrug koji pokrivaju. Oni koji su ih dobili birani su slučajnim uzorkom.

Grad Zaječar je jedan od prvih gradova u Srbiji koji će realizovati program Penzionerskih kartica. Prošle nedelje podela je počela i u Negotinu.

Autor: D.Ž.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *