“Ponovo” grafit na fasadi Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru


Grafit ispisan jarkim bojima, koji je pre nekoliko dana osvanuo na fasadi Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, uznemirio je zaposlene u toj ustanovi ali i mnoge građane koji se ovih dana pitaju gde je nestala kultura i potreba da se očuvaju obrazovne ustanove i građevine koje su stare preko 100 godina.

Zaposleni u toj ustanovi su zabrinuti ponašenjem pojedinaca i veruju da će krivac biti pronađen, ali više od toga se nadaju, da će se povećati svest građana o očuvanju kulture, tradicije, i svega onoga, što je, čini se, polako počelo da gubi na značaju.

Pre nekoliko dana osvanuo je natpis kome sigurno nije mesto na fasadi biblioteke, posebno što se nalazi na samom ulazu građevine koja je stara skoro jedan vek. Grad Zaječar kao osnivač, ali i zaposleni u ovoj ustanovi su u obavezi da čuvaju biblioteku, ali sam isto tako ubeđen i da građanstvo mora da čuva i poštuje ovu ustanovu. Zgrada biblioetake postoji 85 godina, ona ima spomenička obeležja, i ingerenciju nad njom u jednom stepenu vrši i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Važno je znati da su u Zaječaru, između dva svestska rata, živeli i radili ljudi koji su itekako ostavili pečat i imali kulturnu i društvenu misiju, kakvu je imao i Marko S. Petković u čijoj zgradi se i nalazi Matična biblioteka“, istakao je Boban Đorđević, direktor biblioteke.

Prema Đorđevićevim rečima, Matična biblioteka nema mogućnosti da učestvuje u uređenju fasade.

Koliko god da biblioteka želi da učestvuje u renoviranju, odnosno u sređivanju fasade, ona to ne može da radi, jer postoje sredstva samo za tekuće održavanje. Izuzetno je skup postupak i biblioteka za takvu vrstu radova nema para, niti to može da radi. Ostaće ovako kako je, jako je loše što je u jarko crvenoj boji. Ovaj sprej je ušao u ove sitne kamenčiće, šta god mi da uradimo, da li je to kiselina, da li je to hemija, može samo dodatno da je naružimo. Ostaće za sada tako, možda ćemo u nekoj budućnosti doći do nekog rešenja“, rekao je Đorđević.

On je apelovao na građanstvo da poštuje biblioteku, da ne ruži fasadu biblioteke jer je ona javna ustanova, kulturna ustanova, ali i vaspitno-obrazovna ustanova.

„Biblioteka je bila, biblioteka jeste i ostaće jedan od stubova kulturne politike u ovom gradu“, poručio je Đorđević.

preuzeto radiomagnum.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *