Potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kancelarije Misije Saveta Evrope i grada Zaječara


Danas je u Beogradu, u okviru programa “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou – ROMACTED”, potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kancelarije Misije Saveta Evrope i 11 lokalnih samouprava između kojih je bio i grad Zaječar.

“ROMACTED” je program usmeren na izgradnji političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i osnaživanja romske zajednice, jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i veština u radu na inkluziji Roma i Romkinja.

Zadatak 11 lokalnih samouprava (Zaječar, Kragujevac, Niš, Odžaci, Kostolac, Prokuplje, Smederevo, Subotica, Vranje, Vrnjačka Banja i Zvezdara) a koje su uključene u ovaj program, je da pokažu i ostalim gradovima i opštinama da je potrebno omogućiti Romima da mogu sami da se bore za svoja prava i interese, rečeno je na konferenciji.

U ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Protokol je potpisala Zorana Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine, u ime grada Zaječara Boško Ničić gradonačelnik, a u ime Saveta Evrope Tim Kartrajt šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji, Boško Ničić gradonačelnik Zaječara je izrazio veliko zadovoljstvo, jer kako je rekao, samim tim što je Zaječar jedan od 11 gradova iz Srbije koji učestvuje u ovom programu, ovo je na neki način priznanje za sve ono što smo radili po pitanju Romske zajednice u prethodnom periodu.

“Ovo je tek početak, očekuje nas mukotrpan rad. Problema je mnogo, ali sam siguran da ćemo u narednom periodu rešavati jedan po jedan problem i da će se stvari rešavati na opšte zadovoljstvo, a da će konkretan benefit od onoga što budemo uradili osetiti Romska zajednica u Zaječaru” – naglasio je Ničić.

Nakon potpisivanja Protokola o saranji, pristupilo se panel diskusiji na kojoj su učestvovali Aleksandra Milojković – Novikova (savetnica u Kancelariji za ljudska i manjinska prava), Tatjana Jokanović (pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Robert Sepi (zamenik zaštitnika građana), Đorđe Staničić (generalni sekretar SKGO), Dragan Gračanin (ROMACTED Focal point), Mirjana Maksimović (Delegacija EU), Jelena Tadžić (UNDP), Siniša Đurić (GIZ), Jadranka Ivković (Fondacija za otvoreno društvo), Danica Jovanović (Udruženje ROMA Novi Bečej), Tanja Đorđević (ROMACTED) i Marcos Andrade (menadžer programa ROMACTED Saveta Evrope).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *