Predsednik SO na Konferenciji „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“


Predsednik SO Kladovo, Slaviša Tufajević i sekretar Branislav Jordačević, prisustvovali su Konferenciji „Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“ u organizaciji Grada Novog Sada i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, u okviru projekta: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Konferencija je održana u Kongresnom centru ”Master” u Novom Sadu 30. i 31. oktobra, a cilj je da se prikaže kako digitalne tehnologije i društvene mreže dovode do značajnih promena u okruženju i kulturnom miljeu skupština na lokalnom nivou.

Foto: kladovo.org.rs

Prisutne su na samom početku Konferencije pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

Foto: kladovo.org.rs

– Ovde je pre svega reč o benefitu za građane, a ne za samu administraciju, jer je cilj da njima informacije i usluge lokalnih samouprava budu dostupnije. Novi Sad je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen kao najbolja lokalna samouprava kada je reč o elektronskom izdavanju građevinskih dozvola. Radi se i na razvijanju e-uprave, ali Novi Sad je najpre regionalni IT centar sa snažnim univerzitetom i velikom investicijom izgradnje novog Naučno-tehnološkog parka, i sve je to umreženo u kontekstu ove priče. Takođe, Skupština Grada gotovo je u potpunosti prešla na elektronsko vođenje sednica, uključujući dostavljanje skupštinskog materijala i komunikaciju sa odbornicima – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: kladovo.org.rs

Prema rečima predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković živimo u vremenu kada se bez digitalizacije ne može.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli ocenila je da je digitalizacija veoma važna za efikasnost i transparentnost rada lokalnih samouprava, i da predstavlja moćan alat za jačanje demokratije, te da Švajcarska agencija za razvoj povećava podršku takvim projektima u Srbiji.

Predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Karla Herši istakla je da napredak tehnologije umnogome utiče na komunikaciju i svakodnevni život ljudi i zahvalila se Švajcarskoj što će prezentovati inovacije u toj oblasti na korist građana Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *