Pretposlednji dan festivala 53. “Mokranjčevih dana“


Pretposlednjeg dana 53.“Mokranjčevih dana“, priređena je promocija monografije povodom 80 godina postojanja i rada Muzičke akademije-Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, autorke dr Ivane Perković, a večernje termine obeležili su koncerti vokalnog sastava „Constantine“ iz Niša i Vlatka Stefanovskog.

Foto: negotin.rs

Monografija „80 godina postojanja i rada Muzičke akademije-Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu“, autorke dr Ivane Perković, koja je promovisana u MOkranjčevoj rodnoj kući, nudi svež način razumevanja prošlosti, sadašnjosti i, na izvestan način, i budućnosti najstarije visokoobrazovne muzičke institucije u zemlji, osnovane davne 1937. godine.

U pisanju ove bogate i kvalitetno opremljene knjige učestvovalo je, pored Ivane Perković (urednice izdanja i autorke prvog dela knjige), preko 20 profesora i saradnika Fakulteta. Rezultat njihovog zajedničkog rada nije jednostavna dokumentovana istoriografska publikacija ili nostalgično sećanje na istoriju škole. Naprotiv, ovde je institucija u kojoj je tokom prethodnih osam decenija delovalo preko 630 renomiranih profesora, a diplome steklo više od 6200 akademskih muzičara, predstavljena na nov i dinamičan način. Upravo zbog svoje informativnosti i kreativnosti, knjiga je privlačna čitaocima različitih profila.

Foto: negotin.rs

Na maloj sceni bioskopa Krajina nastupili su članovi vokalne grupe „Constantine“ iz Niša. Koncert je počeo Mokranjčevom Prvom rukoveti, a potom su usledile poznate kompozicije srpskih autora: „Što se roje misli moje“, „Zajdi, zajdi“, „Konj“, „Darina mera“, „Vrti kolo“. U okviru koncerta emitovan je i spot za „Vinsku pesmu“ koji je osvojio vredna priznanja. Pevači iz Niša predstavili su se i inostranim hitovima: Geršvinovim „Summertime“, Lućo Dalinim „Caruso“ i melodijom „La feurza major“.Svojim originalnim pristupom u interpretaciji i nadahnutim izvođenjem, članovi grupe „Constantine“ oduševili su publiku 53.“Mokranjčevih dana.

Vokalna grupa „Constantine“ iz Niša osnovana je oktobra meseca 2008. godine na inicijativu trojice muzičara koji su želeli da vokalnoj kamernoj muzici priđu na malo drugačiji način. Grupa je u početku nastupala kao oktet, a sada broji 11 pevača. U nastojanju da se prošire izvođačke granice, i sa idejom da se izađe iz okvira konvencionalnog, tokom godina je oblikovan raznovrstan program, baziran na delima domaćih i stranih autora etno, pop, rok, džez, filmske i duhovne muzike koja je u izvođačkom smislu tretirana na način pevanja u tradicionalnim klapama. Izvođenjem pesama u originalnim, ali i aranžmanima članova Grupe, promovišu se i afirmišu kamerni i nestandardni vokalni sastavi, muzička tradicija Niša, Srbije i šire.

U holu Doma kulture priređen je i koncert Hora polaznika dirigentskog seminara „Od tradicionalnog ka inovativnom“. Predavači na ovom trodnevnom seminaru bili su dirigenti dr Milivoje Nikolić i dr Tatjana Adamović Petijević.

Veliku pažnju negotinske publike privukao je koncert Vlatka Stefanovskog. Makedonski gitarista svetskog glasa, na koncertu za sve generacije u prepunoj sali Doma kulture u Negotinu, razgalio je publiku 53.“Mokranjčevih dana“.

Foto: negotin.rs

Sa njim su nastupili članovi njegovog tria: Đoko Maksimovski na bas gitari i Dino Milosavljević, bubnjevi.Legenda ex-yu rok scene, Vlatko Stefanovski, pokazao je svoje umeće svestranog umetnika i od prvog trena podelio emocije sa publikom koja je kraj koncerta dočekala na nogama.

Svoj kontakt sa kompozitorom Stevanom Stojanovićem Mokranjcem, Stefanovski nalazi u obradama izvornih narodnih pesama koje prožimaju veliki deo njegovog repertoara.

Tako je publika na početku čula njegovu vrhunsku obradu pesme „Makedonsko devojče“, a potom i narodnih kola. Smenjivali su se zatim hitovi sa brojnih albuma koje je Stefanovski tokom bogate karijere snimio,kao i muzika pisana za filmove, da bi u poslenjoj trećini koncerta, publiku podigao na noge nezaboravnim hitovima svoje nekadašnje grupe „Leb i sol“:„Čuvam noć od budnih“, „Mamurni ljudi“, „Kao kakao“, „Čukni vo drvo“, „Skopje“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *