Prva prevrnuta cisterna na negotinskoj pruzi uklonjena – FOTO


Na železničkoj pruzi Negotin – Prahovo, u neposrednoj blizini rampe na Radujevačkom putu, ekipe dizaličara i radnika kompanije “Eliksir” Prahovo i zemunske “Eko tehne” uklonile su prvu, a uskoro će i drugu cisternu, koje su se juče popodne prevrnule na izlasku iz negotinske Železničke stanice.

Foto: ngportal

Akcija podizanja i postavljanja ovih cisterni u vertikalu, nakratno je prekinuta kada je tokom podizanja jedne od cisterni pukla gurtna. To je sanirano, pa je jedna od cisterni podignuta.

Ekipe koje su na ovom potesu očekuju da do kraja dana podignu i drugu. Problem je, međutim, što na tom delu železnice, nema dovoljnog osvetljenja da bi se akcija završila za videla.

Foto: ngportal

Cisterne su, inače, iskliznule iz koloseka, juče popodne iz za sada neutvrđenih razloga. U kompoziciji koja je iz Rudarsko topioničarskog basena Bor krenula put prahovskog “Eliksira” bilo je sedam cisterni sa po, u proseku, 50 tona 98.procentne sumporne kiseline, ali i prazni vagoni, koji su pošli po tovar bakarnog koncentrata.

Od udarca su na cisternama, koje su se prevrnule na levi bok, popustili sigurnosni ventili, pa je iscurela određena količina ove sirovine za proizvodnju fosforne kiseline.

“Odmah po pozivu smo odreagovali jako brzo i pružili svu logističku podršku kako bi se taj akcident sanirao što je pre moguće. Obezbedili smo potrebnu količinu kreča i peska za neutralizaciju sumporne kiseline, kao i svo osoblje i mehanizaciju zbog pripreme terena i svega ostalog. Naša ekipa tehničara, uz pomoć vatrogasaca iz Negotina i Bora je zaustavila dalje curenje sumporne kiseline tako da nisu velike količine koje su istekle iz cisterni i nisu opasne po životnu okolinu, što je jako bitno“, kaže za NG portal Slobodan Popović, direktor logistike u „Eliksiru“ Prahovo.

Foto: ngportal

Ostatak vesti možete pročitati OVDE

Preuzeto: ngpotra.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *