Prvi memorijalni uspon ‘’Boško Jovanović’’ i 67. godišnjica u organizaciji PSD-a ‘’Ljuba Nešić’’ iz Zaječara – Stol kod Bora – FOTO


Sama reč „memorijalni“ nosi značenje sećanja na nešto, nekoga… Mi se ovde sećamo Boška, dugogodišnjeg predsednika našeg Društva.  

Boško Jovanović (1946-2016), osim što je 25 godina bio predsednik našeg planinarskog društva, bio je i dugogodišnji sekretar SOFK-e i prvi predsednik Sportskog saveza opštine Zaječar, član upravnog odbora planinarskog saveza Jugoslavije, alpinista, nosilac zlatne značke planinarskog saveza Jugoslavije, organizovao je i vodio prvu ekspediciju iz Regiona koja se popela na najviši vrh Alpa Mont Blan 4810mnv, vodio masovne ekspedicije u visokogorske uspone na Olimp, Musalu, Triglavi dr. Preko saradnje sa vojskom, za planinare je omogućio uspone na Vrškučuku koja je tada bila nedostupna zbog graničnog pojasa. Ali, pre svega, Boško je bio učitelj i drug, izuzetno odgovoran, pošten i duhovit. Planinar ‘’od glave do pete’’ to je bio Boško, tako da je, itekako, zaslužio da mu posvetimo ovaj memorijal – navode iz Udruženja.

Njegova omiljena planina STOL, kod Bora, je omiljeno mesto svim planinarima koji su imali prilike da ovde dođu. Šumski kompleksi, cvetne livаde, krečnjačke forme, grebeni ali i zаrаvnjeni vrhovi sa strmim liticama, jezerce, planinarski dom… sve što planinarska duša može poželeti! Mesto za uživanje i za svačiji ukus !

Tako je i prošli vikend, 5. i 6. avgusta, planiran, a i relizovan upravo tako – kroz uživanje na razne načine u prirodi, a i društvu.

U subotu su, nakon postavljanja šatora u podnožju planine u hladovini na samoj ivici bukove šume pored jezera, usledile raznovrsne aktivnosti po izboru: kupanje u jezeru, izlazak n aobližnje vrhove Vizaki Mali Krš, sportsko-rekreativne igre, joga, šetnja po okolini, druženje – sa prirodom, samim sobom, sa drugima. Uveče, pod okriljemz vezdanog neba i punog meseca, uživali smo uz logorsku vatru, pesmu i gitaru, tako da su mnogi na taj način dočekali tri sata posle ponoći kada smo krenuli na noćni uspon na Stol (1156 mnv). Ovo je zaječarskim planinarima prvi organizovani NOĆNI uspon na Stol. Davnašnja želja nekima od nas planinara se ispunila i pokazalo se da je noćni uspon prelep doživljaj i pravi pogodak za ove letnje dane. Stoga smo samo potvrdili svoju odluku da noćni uspon na Stol, pored memorijalne, bude i tradicionalna akcija našeg Društva-dodaju iz Udruženja.

Nakon uživanja u izlasku sunca, prijatnoj vazdušnoj temperaturi i predivnom pogledu, planinari su se vratili u kamp gde je usledio zasluženi odmor, a potom i slobodne aktivnosti kao što su kupanje, šetnja, joga i penjanje na steni. Toga dana, u nedelju, 06. avgusta, obeležen je i, može se reći, proslavljen lep dan našeg Društva – 67. godišnjica postojanja PSD ‘’Ljuba Nešić’’ – najstarijeg Društva u Regionu. Uz slavljeničku tortu i najveću moguću lubenicu, sa lepim željama da ovako trajemo još dugo, dugo, polako smo ovaj prelepi vikend privršavali kraju.

U istovreme, toga dana, na Dan rudara, PSD ‘’CrniVrh’’ iz Bora i dvadesetak Mesnih zajednica opštine Bor su, u saradnji i uz podršku borske lokalne samouprave, organizovali Spotsko-kulturne susrete borskih mesnih zajednica, gde su se odvijala takmičenja u skoku u dalj, nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, pikadu, a izabrana je i planinska lepotica. Taj kulturno-zabavni program, koji će ubuduće biti i tradicionalan, odvijao se kod lepog (i ‘’osveženog’’ )planinarskog doma i većina nas planinara je i prisustvovala tom događaju.

Dva dana su prošla veoma brzo, ali će predivni utiscio stati veoma, veoma dugo…

Pred nama je sledeća akcija i još jedan kamp planinara. Ovog puta u Tekiji, na Dunavu, gde će se održati regionalna planinarska akcija u organizaciji PD ‘’Vrh’’ iz Kladova.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *