Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE “Đerdap 1”


Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pustio je danas u rad peti obnovljeni i modernizovani agregat u hidroelektrani “Đerdap 1”, čija je snaga sada uvećena za 30 megavata, a radni vek produžen za još četiri decenije.

Antić je tom prilikom istakao da je revitalizacija “Đerdapa 1” od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidro sektoru.

On je naglasio da država ima ogromnu obavezu prema generacijama koje dolaze da taj proizvodni objekat ostavi u stanju da može da proizvodi električnu energiju u narednim decenijama.

Prema njegovim rečima, remontima koji su izvršeni na pet od šest agregata u HE “Đerdap 1” obezbeđeno je da imaju radni vek u naredne četiri decenije.

Antić je ukazao na to da je za više od 40 godina rada “Đerdap 1” proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede struje koja vredi između 40 i 50 miliona evra.

Zbog toga je značajno da revitalizacije, tokom kojih su agregati isključeni, traju što kraće, rekao je ministar i ujedno pohvalio rusku kompaniju “Silovije mašini” i EPS zbog toga što su ovaj agregat završili za samo 416 dana, što je 200 dana manje nego što su trajale obnove prethodna četiri agregata.

On je najavio da će EPS nastaviti saradnju sa tom ruskom kompanijom i na modernizaciji “Đerdapa 2”, jer je ona pravila i originalne turbine i opremu za agregate prilikom gradnje “Đerdapa 1” pre više od 40 godina.

Prema njegovim rečima, sledeće godine će početi remont poslednjeg, šestog agregata, čime će se završiti modernizacija “Đerdapa 1”, a nakon toga u planu je revitalizacija “Đerdapa 2”.

Antić je napomenuo da je to dogovoreno prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, kada je EPS potpisao sporazum sa ruskom kompanijom “Silovije mašini” o “Đerdapu 2”.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić istakao je da predstoji revitalizacija još jednog, šestog, agregata, koja će početi 2020. godine, naglasivši da, kada bude urađena sanacija dna rečnog korita Dunava sa srpske strane “Đerdap 1” će biti kao da je tek izgrađen.

Nakon kompletnog remonta HE “Đerdap 1” predstoji remont HE “Đerdap 2”, koja se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno od “Đerdapa 1” kod Negotina, pri čemu je ta hidroelektrana manjeg proizvodnog kapaciteta, ali podjednako važna za energetski sistem Srbije.

“Đerdap 2” ima 10 hidroagregata drugačijeg tipa, koji sada imaju 270 megavata instalirane snage, a u planu je da nakon remonta dobiju dodatnih 50 megavata, precizirao je Grčić i dodao da će remont ovog električnog postrojenja iznositi približno 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, hidro sektor je veoma važan za EPS jer se iz njega proizvodi približno jedna trećina celokupne električne energije, a predstavlja i najčistiju energiju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da puštanje i petog agregata “Đerdap 1” pokazuje da revitalizacija te hidroelektrane ide po planu i da nema nikakvog zastoja.

On je predočio da je obnova “Đerdapa 1” rezultat zajedničkog delovanja ruske kompanije “Silovije mašini”, koja je najbolja i najstručnija ruska kompanija u tom sektoru, i stručnjaka iz Srbije i HE “Đerdap”.

Agregat A2 pušten je u rad 1970. godine i nakon 47 godina je zaustavljen radi otpočinjanja revitalizacije nakon više od 330.000 radnih časova.

Ukupna vrednost obnove petog agregata iznosila je nešto više od 27 miliona evra, dok je ukupna vrednost revitalizacije HE “Đerdap 1” veća od 160 miliona evra.

Obnova prva četiri agregata završena je u periodu od 2011. do 2017. godine, a početak radova na poslednjem, šestom agregatu, očekuje se sledeće godine.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *