Putopis: Šta je besplatno? Samo ono što je najveće, najlepše i najvažnije…….


Uvek je bolje TAMO nego OVDE i uvek je lepše ONO nego OVO.Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo.Našu sreću uživaju drugi a da to možda i ne znaju Život je lep! Mnogo lepši nego što smo zaslužili! Uživajte u životu kad ste imali sreće da se rodite! Tako smo slučajno i lako došli do života, a toliko smo mu pronašli mana!


Čovek je večiti putnik, a život na zemlji je putovanje kroz neizvesnost bez putokaza i kompasa.Za akciju u nedelju nije nam bio potreban ni putokaz ni kompas. Grupa od 8 planinarki i jedan planinar krenula je na Podvršku čuku.Podvrška se nalazi na gornjoj terasi Ključa u podnožju Velike i Male čuke, 6 km.udaljene od puta Kladovo-Negotin. Kroz naselje protiče Podvrška reka, koja se kod Milutinovca uliva u Dunav.

Naselje je nastalo doseljavanjem iz Srbije i drugih mesta Timočke krajine, a takođe iz Vlaške. Na Velikoj čuki nalaze se ostaci rimskog grada.Staza ako se krene pravim putem lagana i veoma kratka oko 2,5 km. U jednom pravcu.Pogled sa čuke veličanstven.U daljini vidi se Dunav sa svojim tokom.Grabovičko polje kao na dlanu. Brzo smo stigli na vrh, doručkovali, fotografisali se, sunčali i odmarali.

Nakon spuštanja sa Podvrške čuke, neizbežno je bilo da svratimo i u jednu od seoskih prodavnica da se malo okrepimo jer smo ožedneli, odmorimo i razmotrimo Grujin predlog o načinu završetka ovoga dana.Predlog je jednoglasno prihvaćen da popodne provedemo u Banji Herkulane.
Uspeli smo da obiđemo i okupamo se u kadici kod „7 izvora“ gde smo se sreli sa Kladovljanima. Voda nam nije odgovarala jer je bila prohladna pa smo ubrzo promenili ambijent.Otišli smo do hotela Roman gde smo se kupali u jako toploj i jodiranoj vodi. Posle nekoliko sati provedenih u Banji krenuli smo do Oršave da malo sebi priuštimo i malo zadovoljstva u kupovini. Inače Oršava je grad u okrugu Mehedinci ima oko 10.500 stanovnika. Reka Černa uliva se u Dunav kod Oršave. Tokom radova na izgradnji Hidroelektrane “Đerdap 1” stari centar grada je poplavljen i izgrađen je nov na višim terenima. Takođe je poplavljeno i ostrvo Ada Kale. Grad je usmeren na proizvodnju energije i brodogradnje.Iznad grada postavljene su i veliki broj vetrenjača za proizvodnju energije. Na brdu iznad grada prema Srbiji nalazi se manastir Sveta Ana, osnovao ga je rumunski novinar Pamfil Šejkaru1894-1980 u spomen na svoje drugove pale u bitkama kod Aliona, Černe i Oršave kao znak zahvalnosti herojima koji su dali živote za ostvarenje Velike Rumunije. Danas je Sveta Ana ženski manastir građen u periodu između 1936-1939.Osvećenje je dugo odlagano najpre zbog drugog svetskog rata a kasnije zbog vladavine komunističkog režima.

Ovo je ekipa koja je dan provela pre podne u Srbiji a popodne u Rumuniji.Posle lepog,zanimljivog i uspešnog putešestvija vratili smo se svojim kućama umorni i odmorni, puni elana za neke dalje i bliže destinacije koje nas očekuju već iduće nedelje.Veliki pozdrav

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *