RTB Bor: Izvoz vredan 193,6 miliona dolara


Samo od prodaje bakra RTB za 11 meseci prihodovao 188,3 miliona dolara. Od ostale robe – srebra, platine, paladijuma, selena, plavog kamena i sumporne kiseline – zaradio još 5,3 miliona dolara. – Izvoz u novembru iznosio 17,46 miliona dolara.

Foto: RTB Bor

Vrednost izvoza Rudarsko-topioničarskog basena Bor tokom 11 meseci ove godine bila je 193,6 miliona dolara. Najviše deviza došlo  je od prodaje 28.820 tona bakra na stranom tržištu, pa je samo promet „crvenog metala“ sa inostranstvom iznosio 188,3 miliona dolara. Ostala roba – srebro, platina, paladijum, selen, plavi kamen i sumporna kiselina – prodata u inostranstvu za 11 meseci vredela je 5,3 miliona dolara.
Borski bakar je u ovom periodu prodavan u Nemačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Italiji i Grčkoj, a u poslednjih nekoliko meseci izvezeno je i 2.340 tona u Kinu. Velikoj Britaniji i Švajcarskoj je za 11 meseci isporučeno 2,6 tona srebra, a isto odredište imali su i platina i paladijum.

Selen iz Bora je prodavan u Poljskoj i Holandiji, plavi kamen u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i BiH, dok je sumporna kiselina prelazila granice naše zemlje sa Rumunijom, Grčkom Bugarskom, Hrvatskom i Bosnom.

Samo u novembru, vrednost izvoza RTB-a Bor bila je 17,46 miliona dolara i tada je stranom tržištu isporučeno 2.813 tona bakra, četiri tone selena, 110 tona plavog kamena i dve hiljade tona sumporne kiseline.

RTB Bor se nalazi u „zlatnoj sredini“ na listi najvećih izvoznika Srbije i ove godine je, u odnosu na prošlu, izvoz za 11 meseci poboljšao za sedam odsto. Vrednost prošlogodišnje prodaje robe u inostranstvu je u istom periodu 2017. bila 180,3 miliona dolara.

G. Tončev Vasilić
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *