ŠKOLSTVO U KLADOVU IMA TRADICIJU DUGU 184 GODINE


U prisustvu učenika, nastavnika i njihovih gostiju u holu objekta “B” u OŠ “Vuk Karadžić” održana je svečana akademija povodom obeležavanja dana gradske škole osnovane 1835. godine. Ostalo je zapisano da je prvi učitelj bio Antonije Damjanović, te daleke 1835. godine u školu je dolazilo 39 đaka i svi su bili muškog pola. Od školske 1861/62. godine dečacima su se pridružile i devojčice u ženskoj školi u privatnoj zgradi.
Današnji naziv škola nosi od 1965. godine, po reformatoru srpskog jezika, sakupljaču narodnih umotvorina i piscu prvog rečnika srpskog jezika, Vuku Karadžiću. Đaci nastavu pohađaju u savremeno opremljenim učionicama i kabinetima jer je nakon rekonstrukcije uz finansijsku podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave školski ambijent dobio lepši, ekonomičniji i konforniji izgled – naglasila je Gordana Jovanović direktorka OŠ ” Vuk Karadžić” u Kladovo.
Program povodom obeležavanja 184 godine postojanja i rada najveće vaspitno obrazovne ustanove u opštini Kladovo bio je posvećen i podsećanju na uspešne rezultate učenika zabeležene u protekloj školskoj godini. Škola u Kladovu raspolaže sa savremenim učionicama, kabinetima za izvođenje nastave i informatičkim kabinetima. To je potvrda da u rešavanju pratećih problema ima nesebičnu podršku lokalne samouprave i društvene zajednice.
Naša je obaveza da mališanima obezbedimo što bolje uslove za kvalitetno školovanje. Siguran sam da ćemo taj trend nastaviti i u godinama koje dolaze. Prvi korak je da u svim kabinetima koji to nemaju instaliramo klima uređaje, sredićemo školska igrališta, a novu generaciju đaka prvaka i naredne školske godine čekaće besplatni udžbenici – naglasio je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.
Gradska škola u Kladovuo nosi ime Vuka Stefanovića Karadžića koji je u Kladovskom kraju radio kao upravnik tadašnje Carinarnice. U matičnoj školi i u izdvojenim odeljenjima u seoskim sredinama nastavu u 41 odeljenju pohađa 850 đaka. Sa koliko ljubavi i znanja su školarci i njihovi nastavnici dali doprinos obeležavanju dana škole uverili su se gosti na svečanoj akademiji.

preuzeto kladovo.org.rs


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *