Sledeće godine se ukida pomeranje kazaljki na “zimsko” i “letnje” vreme


Vlada Republike Srbije u avgustu mesecu usvojila  Predlog zakona o računanju vremena, postoji potreba da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena, u skladu sa Evropskim. Na ovaj način se usaglašava računanje vremena na teritoriji Republike Srbije koje je usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

foto pixabay.com

Ova inicijativa je potekla od Evropske komisije koja je predložila  da se ukine polugodišnje pomeranje sata od naredne godine, čeka se usvajanje predloga u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope. U koliko  Narodna skupština Srbije usvoji zakon o usklađivanju vremena sa EU, u Srbiji će sat poslednji put biti pomeren najkasnije sledeće godine u martu ili oktobru. Međutim u  članicama Evropske unije  je data sloboda da same odluče da li će primenjivati zakon, i u kom obliku, odnosno da li će trajno računati letnje ili zimsko vreme.

Dok se sve to ne usvoji i ne usaglasi,  nama ostaje da  29. oktobra u tri sata pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, podesimo naše časovnike na zimsko računanje vremena.

 


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *