Sokobanja: Podržite Indiegogo projekat – Letnji kamp za učenje srpskog jezika


Grupa prijateljica koje su pokrenule kampanju, većina diplomiranih studenata hotelski menadžment, poseduje “ljudske resurse” i zemljište u vlasništvu neophodno za gradnju kampa.

sokobanja

One upućuju poziv svima, a naročito kompanijama koje posluju u Srbiji da podrže projekat izgradnje letnjeg kampa u okolini Sokobanje, ispod planine Rtanj, za učenje srpskog jezika, namenjenog mladim ljudima rođenim u dijaspori.

Od donacija i pretprodaje mesta u kampu, izgradili bi jedan veći objekat za grupne aktivnosti sa trpezarijom i nekoliko manjih kuća u starom, moravskom stilu gradnje, koje bi bile savremeno opremljene. U planu je i pokretanje organske proizvodnje hrane za potrebe kampa.

Program aktivnosti u kampu :

Učenje srpskog jezika putem žive konverzacije sa mladim volonterima , koji bi posećivali kamp preko dana.
Časovi gramatike i književnosti .
Posete istorijskim znamentostima Srbije.
Domaća hrana i obuka u spremanju tradicionalnih jela.
Šetnja, branje pečuraka, sticanje veština snalaženja u prirodi, kao i pecanje na obližnjem jezeru.
Izleti do planinskih vrhova i boravak na čistom vazduhu. Sportske aktivnosti i druženje u večernjim časovima na otvorenom u kampu .

Naši ciljevi

“Cilj nam je da napravimo kulturološki most, povežemo mlade ljude iz dijaspore i mlade ljude Srbije. Takođe, želimo da stvorimo uslove za ostanak u zemlji za desetak mladih ljudi koji bi trajno radili u kampu i bavili se ugostiteljskom delatnošću za koju su kvalifikovani diplomom Visoke hotelijerske škole u Beogradu. Želimo da ostanemo ovde trajno i da pokažemo da i u Srbiji mogu da se dešavaju lepe stvari”, navodi se u tekstu kampanje na Indiegogo.

Učionica-300x184

S druge strane, oko milion Srba žive van zemlje i veoma veliki broj njih se rodio u dalekim zemljama. Mnogi veoma loše govore srpski ili ga čak uopšte ne govore. Kamp u Sokobanji bi posećivali mladi od 15 do 27 godina ili mlađi u pratnji roditelja. Letnji kamp za učenje srpskog jezika je prilika za sve koji dolaze preko leta sa roditeljima u Srbiju i dosađuju se jer nemaju s kim da se druže .

Rad kampa bi se bazirao na stalnom prisustvu zaposlenih i dnevnom prisustvu volontera – mladih iz lokalne sredine koji bi učestvovali u aktivnostima i družili se sa gostima iz inostranstva, razmenjivali iskustva, istraživali istoriju, geografiju, književnost i praktične životne veštine na neposredan i uzbudljiv način.

Uključite se u ovaj projekat kao donatori ILI KAO BUDUĆI GOSTI – predkupovinom boravka u kampu u trajanju od 10,20 ili 30 dana. Jedan dan boravka košta 5o dolara.

Garancije kreatora kampanje:

Ukoliko ostvarimo planiranu cifru – izgradićemo letnji kamp – mini eko selo po izloženom planu. Otvoreni smo za sugestije, kao i za svaku vrstu parnerstva i ispomoći sa našim ljudima u dijaspori. Ukoliko ne ostvarimo planirana finansijska sredstva – iznajmićemo smeštajne kapacitete za rad letnje škole srspkog jezika i ostalih programa koje smo naveli. Kamp se može iznajmljivati tokom cele godine.

Podržite kampanju OVDE

(gdeinvestirati)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *