Sokobanja u petak obeležava „Dan bez automobila”


Na inicijativu Evropske komisije već sedamnaestu godinu zaredom obeležava se „Evropska nedelja mobilnosti” u 45 država Evrope u više od 2.000 evropskih gradova kao i u nekim gradovima izvan evropskih granica koji broje više od 250 miliona stanovnika.

Deo ove velike akcije je i Sokobanja, koja u periodu od 16. do 22. septembra organizuje kampanju za promociju alternativnih vidova prevoza a sve u cilju smanjenja emisije otrovnih izduvnih gasova.

Ova kampanja ima svrhu da probudi svest kod stanovnika lokalnih samouprava širom evropskog kontinenta o potrebi da razmišljaju ekološki i da kroz promovisanje mera održivog saobraćaja što veći broj građana prihvati alternativne vidove prevoza. Akcija pod nazivom „Dan bez automobila” je vrhunac „Evropske nedelje mobilnosti” i održaće se 21. septembra.

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti ima za cilj povećenje multimodalnosti koja bi se ogledala u kombinovanju više različitih vidova prevoza, pod sloganom „Kombinuj i kreći se” kao i da se poboljšaju uslovi saobraćaja uz smanjenje korišćenja automobila.

Preuzeto: soko-banja.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *