Solistički koncert na klaviru Jovana Radovanović

U sredu 13. decembra 2017. godine, sa početkom u 19.00 sati u Sali Muzičke škole u Zaječaru, solistički koncert na klaviru održaće Jovana Radovanović.

Pijanistkinja Jovana Radovanović rođena je u Kragujevcu 1985. godine. U rodnom gradu je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević” u klasi profesorke Natalije Tomić. Dobitnica je značajnih nagrada na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu (Italija, Švajcarska) u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala..Nakonzavršetka srednje muzičke škole upisuje studije na Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Ukrajine „P.I.Čajkovski” u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota koje završava 2007. godine sa najvišim ocenama. Zbog svih uspeha tokom studija nagrađena je počasnom diplomom Akademije. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2008. godine. Od stručne komisije Nacionalne Muzičke Akademije Ukrajine dobija preporuku za upisivanje najvišeg stepena studija za izvođačke umetnosti – Klavir, koje je 2011. godine i završila. Svoje profesionalno sviračko usavršavanje nastavlja u oktobru 2014. godine kada upisuje doktorske studije u oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof.Zorice Ćetković. Od početka školovanja pa sve do danas sarađivala sa priznatim i eminentnim pijanistima i muzičkim pedagozima kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Valerij Sigaljevič (Francuska), Irina Aleksejčuk (Ukrajina), Ženja Aubakirova (Kazahstan), Ivan Kučer (Ukrajina).

Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević” u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju docenta za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarilipreko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih,na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Aranđelovcu.

Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu. Nastupala je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru,Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastupala je sa orkestrom „Ujedinjeni gudači Srbije” i solistom Matejom Marinkovićem-violina, kao i na festivalu „Musica Sete 2013″ u Francuskoj sa Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London i sa solistom Ljubišom Jovanovićem-flauta, pod dirigentskom palicom Franc Fontcouberte (Francuska).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *