Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gamzigrad” dobija „Otvoreno kupalište u Gamzigradskoj banji“! VIDEO


Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji Dr Rade Kostić potpisao je u Beogradu 22 miliona vredan Ugovor o realizaciji projekta „Otvoreno kupalište u Gamzigradskoj banji sa termo-mineralnom vodom“.

Projekat finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz Konkurs za turistički razvoj Srbije u iznosu od 17 miliona dinara. 

Međutim, u pokušaju da se realizuje ovaj projekat, pojavili su se izvesni problemi vezani za zakonske regulative koji su uspešno rešeni…

„Problem je nastao oko dobijanja pojedinih dozvola, naime, 2004. godine, došlo je do izmena u Zakonu, a što se lokacijske dozvole tiče, nadležnost je bila Ministartsva urbanizma i građevine. Kada smo se njima obratili, za veoma kratko vreme dobili smo sve što od njih tražili. Međutim, prema tom Zakonu iz 2004. godine, kada su zone lokaliteta Feliks Romulijana evidentirane, ispostavilo se da mi pripadamo trećoj zoni tog lokaliteta i da ne možemo da radimo i dobijemo građevinsku dozvolu bez generalnog urbanističkog plana, i tek nakon toga, Ministarstvo građevine je nadležno za izdavanje građevinske dozvole. Pokušali smo sa lokalnom samoupravom da prevaziđemo taj problem, koji je bio kompleksan, i realna mogućnost za rešavanje problema do pre 10,15 dana je bila gotovo nemoguća. Obratili smo se Ministarstvu turizma i rekli da zamalo da se obistini ona večita problematika: kada imate papirologiju, nemate novac i obratno. Ovog puta mi smo imali novac, a papirologija nam je zasmetala. Lepša strana je ta da su iz Ministartsva turizma upoznati sa problematikom, promenama i izmenama u Zakonu, i oni su imali želju da opstanu na tom našem projektu i da nam pomognu. Predložili su Aneks ugovora, koji je 15. novembra potpisan i njime su izmenjeni uslovi, pa su nam sa postojećom, dosadašnjom dokumentacijom, produžili rok do 31. maja 2019. godine. Aneksom su se obavezali da nam u sledećih nedelju dana pebace sva sredstva u iznosu od 17 miliona dinara. To nas je motivisalo da prošle nedelje, lično zagovorimo sastanak sa gradonačelnikom Zaječara, da vidimo šta može da se uradi što se lokalne samouprave tiče, a odnosi se na generalni urbanistički plan. Gradonačelnik je motivisan da zajedno tu neophodnu papirologiju rešimo, i da nakon 40 godina postojanja stacionara, dobijemo otvoreno kupalište” – rekao je dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad”.

Otvoreni bazen u Gamzigradskoj banji biće izgrađen na lokaciji između hidro bloka Specijalne bolnice za rehabilitaciju i teniskog terena. Biće to kompletan sportsko-rekreativni sadržaj oivičen obalom Crnog Timoka.

Kraj radova i otvaranje otvorenog kupališta u Gamzigradskoj banji predviđeno je za maj mesec 2019. godine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *