SVE SPREMNO ZA PREDSTOJEĆU ZIMSKU SEZONU U TIMOČKOJ KRAJINI


Preduzeće Štrabag iz Zaječara, kome je povereno zimsko održavanje puteva u Timočkoj krajini, u potpunosti je spremno za predstojeću sezonu, koja traje od 15. novembra ove godine do 30. marta 2018. Mehanizacije i ljudstva ima dovoljno, kao i soli i rizle. Juče je u ovoj kompaniji obavljena i redovna smotra mehanizacije i ljudstva. Posao je veliki, jer je putna mreža koja se održava u zimskom periodu duga je više od 1.500 kilometara puteva prvog i drugog reda, odnosno obuhvata 500 kilometara puteva prvog prioriteta, 300 drugog i 770 kilometara puteva trećeg prioriteta.

-Da bi se pokazala spremnost za nastupajuću zimsku sezonu organizovan je ovaj današnji pregled opreme, mašina i ljudstva. Za početak sezone se raspolaže sa dovoljnim količinama soli i kamene sitneži koja služi za posipanje kolovoza, a u toku sezone se vrši sukcesivno nabavljanje nedostajuće količine i do sada u tom pogledu nikada nismo imali problema. Putevi prvog prioriteta se posipaju samo solju, drugog reda mešavinom solju i kamene drobine, a putevi trećeg prioriteta se posipaju samo kamenom drobinom. U slučaju padavina i ledene kiše i putevi drugog i trećeg prioriteta se posipaju čistom solju. Inače, za maksimalni stepen održavanja planirano je 39 kamiona. Ima deset punktova i na svakom punktu postoji i jedno utovarno vozilo, koje služi za utovar potrebnog materijala za posipanje, rekao je ovom prilikom Aca Tričković, glavni inžinjer održavanja u JP ,,Putevi Srbije’’.

Mreža državnih puteva je podeljena u tri prioriteta, prema položaju, obimu saobraćaja i prema značaju.

– Održavanje se radi u razlličitim stepenima u zavisnosti od vremenskih prillika, od prvog do četvrtog stepena. Od stepena zavisi i broj mašina koje učestvuju u zimskom održavanju. Prema planu zimskog održavanja predviđeno je i postavljanje privremene saobraćajne signalizacije, čija je namena da učesnike u saobraćaju obaveste o tome da nailazi zimski period i da su u obavezi da koriste adekvatnu opremu za kretanje po putevima. Ova signalizacija upozorava i na brzinu kretanja za vreme snega na kolovozu, dodao je Tričković.


Pored predstavnika Štrabaga jučerašnjoj smotri su prisustvovalli i predstavnici policijskih uprava iz Zaječara i Bora, kao i inspektor za državne puteve

Tokom zime informisanje učesnika u saobraćaju o stanju kolovoza će ići preko centralnog informativnog punkta koji se nalazi u Beogradu. Podaci će se dostavljati iz informativnog centra koji se nalazi u Zaječaru za teritoriju Timočke krajine, dva puta u toku dana obavezno, ujutru u pet i popodne u 17 sati. Ukoliko vremenske prilike budu takve da postoji potreba za češćim obaveštavanjem o stanju kolovoza to će se i činiti u zavisnosti od situacije kakva bude na terenu.

D.Ž.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *