Sveta ikona cara Nikolaja Romanova po treći put boravila u Sokobanji


Srpsko-rusko udruženje „Pravoslavna porodica”, je organizovalo krsni hod ikone Svetog mučenika cara Nikolaja Romanova od hrama Svetog Save u Beogradu do Pećke Patrijaršije i Svete Gore. Ovim povodom sveta ikona je boravila u Sokobanji tri dana u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Predsednik crkvenog odbora, Goran Stojanović, istakao je da je Sokobanji ukazana čast da je treći put zaredom posećuje ikona cara Nikolaja. Nakon verskog hoda po Sokobanji u nedelju i liturgije, održane u ponedeljak, sveta ikona je ispraćena dalje ka Nišu.

Uz blagoslov episkopa timočkog Ilariona i sokobanjskog sveštenstva ona je bila u crkvi manastira Jermenčić, koji crkveni odbori Sokobanja i Resnik imaju nameru da obnove, uz nadu da će im ova mirotočiva ikona pomoći da se ovde obrazuje manastir i ovaj kraj približi meštanima ali i svim pravoslavcima. Uz blagoslov episkopa kao i uz podršku lokalne samouprave veliki su izgledi da se to i ostvari i u narednom periodu ovde nastane monasi.

Manastir Jermenčić udaljen je nekih osam kilometara od Sokobanje, podignut na Ozrenu na 850 metara nadmorske visine. Imajući u vidu da je spaljen od strane Turaka 1796. godine, ne čudi da nema pisanih izvora o njegovom nastanku. Ostala su predanja – po jednom, manastir je podignut od strane jermenskih vojnika 1392. godine koji su kao vazali morali da učestvuju na strani Turaka u boju na Kosovu ali su napustili bojno polje kada su shvatili da se bore protiv hrišćana.

Drugo predanje takođe kaže da su ga sagradili Jermeni bežeći pred Turcima, i da je u to vreme on bio veliki manastir sa preko 400 monaha koji su prebegli na Frušku Goru nakon turskog razaranja. Ostaci ovog davnašnjeg manastira otkriveni su u Srpsko-turskom ratu od strane Naste Kostića iz Sokobanje, kada je podignuta jednobrodna kamena crkva koja je više puta menjana. Od 70-tih godina u njemu nije bilo žitelja a poslednja rekonstrukcija je bila1992. godine. Na dan Sv. Arhangela Gavrila, 26. jula, oko manastira se organizuje sabor uz prisustvo velikog broja ljudi.

Preuzeto: soko-banja.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *