Svetski dan civilne zaštite obeležen u Zaječaru


Povodom 1. marta Svetskog dana civilne zaštite, Zaječarski upravni okrug i Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru, organizovali su svečani sastanak  u cilju obeležavanje ovog dana.

Svedoci smo da u našem društvu civilna zaštita poprima ulogu koju zapravo, treba da ima u svakom društvu a ne samo kod nas. Da se svakim danom svakom godinom, sve više radi na njennom jačanju sa jednim osnovnim ciljem kako bi društvo bilo adekvatno organizovano, i kako bi moglo adekvatno i permanentno da reaguje na sve izazove koje pred njim stoje.  Kroz jačanje snaga civilne zaštite, ne samo putem njenog osposobljavanja več i njenog opremanja kako bi te snage mogle da blagovremeno da odgovore zahtevima određenih elementarnih nepogoda, ili nekih drugih. Osnovni smisao obeležavanja jednog ovakvog dana je zapravo podizanje svesti građana na značaj i o značaju osposobljenosti građana da se suočeve takvim izazovima” rekao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Svetski dan civilne zaštite obeležava se od 1990 godine. Civilna zaštita u Srbiji, zbog čestih vanrednih situacija i drugih bezbednosnih izazova, ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju.

Ono što je bitno za teritoriju zaječarskog okruga postoje trenutno četiri jedinice civilne zaštite, specijalizovane za zaštitu od požara, za ruševine, za pružanje prve pomoći. Takođe postoje dve jedinice specijalizovane za zaštitu od požara koje se na raspolaganju” rekao je Branislav Matić, načelnika Odeljenja za vanredne situacije na području Zaječarskog upravnog okruga.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *