U Akvileji će se održati predavanje na temu “Feliks Romuliana i Galerije” – VIDEO


U okviru medjunarodne saradnje Srbije i Italije, kada cela Evropa obeležava Godinu kulturnog nasleđa, u živopisnom italijanskom gradiću Akvileji, nedaleko od Trsta, će se u okviru predstavljanja srpskog kulturnog nasleđa iz perioda Rimskog carstva, održati predavanje na temu “Feliks Romuliana i Galerije”.

Predavanje je deo bogatog programa koji organizuje “Fondacija Akvileja” a u povodu organizacije velike izložbe “Blago i carevi – raskoš rimske Srbije”.

Izložbu su zajednički organizovali Narodni muzej iz Beograda i “Fondacija Akvileja”, na čelu sa ambasadorom Antoniom Zanardijem Landijem, predsednikom Fondacije. Na poziv kolega iz Italije predavanje i PowerPoint prezentaciju će održati dugogorišnji direktor Narodnog muzeja arheolog Bora Dimitrijević.

Tom prilikom ce biti prikazan i promotivni film o turističkim i kulturnim potencijalima opštine Zaječar, kao i specijana video prezentacija carske palate Romuliana koju je pripremio Dragan Stojanovic – Gagac.

Predavanje će biti održano u utorak, 29. maja sa početkom u 18 časova. Nakon predavanja sve goste će kroz izložbu najznačajnjih eksponata sa tla Srbije zajednički voditi direktor “Fondacije Akvileja” dr Kristijano Tiusi i Bora Dimitrijević.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *