U BORBI PROTIV RUGLA -Počelo čišćenje divlje deponije u Malom izvoru – FOTO


Danas su nakon tri godine, konačno počeli radovi na uklanjanju i sanaciji divlje deponije u zaječarskom selu Mali Izvor, na kojoj se godinama unazad bacalo smeće sa svih strana. Naime, ugovor koji je lokalna samouprava sklopila sa firmom „Trans komerc“ iz Svrljiga, još 2015. godine, za obavljanje poslova uklanjanja smeća sa divljih deponija, nije realizovan sve do danas, pa se tako meštani tog sela, njih 360, godinama suočavaju sa ovim gorućim problemom.

Foto: radiomagnum.rs

Kada se spoje bahati građani koji smeće bacaju gde stignu i lokalne samouprave koje nemaju sredstava ili svesti da ovaj problem reše – dobijamo ružnu sliku sredine prepunu smeća i smrada. Takva situacija je do sada bila i u selu Mali Izvor, nadomak Zaječara. Naime, smeće se godinama na divljoj deponiji u tom selu odlagalo, ali se od 2015. godine, nije izvozilo, niti je neko od nadležnih rešio taj problem. Prema rečima gradonačelnika Zaječara, Boška Ničiča, ugovor koji je još 2015. godine sklopljen sa svrljiškom firmom „Trans komerc“ nije realizovan sve do danas, a kako kaže, trebalo je još te godine kada je sklopljen.

Foto: radiomagnum.rs

„Mi danas krećemo sa realizacijom ugovora koji je sklopljen pre tri godine sa firmom „Trans komerc“ iz Svrljiga, koji do danas nije realizovan, a trebalo je još te godine. To vam govori da od 2015. godine pa na ovamo, nije ništa rađeno na uklanjanju divljih deponija, što jeste obaveza lokalna samouprave. Ovo je prilika da kažem, pošto je pre neki dan bio Dan zaštište životne sredine, da i građani moraju da počnu da vode računa o odlaganju otpada. Ono što jeste problem sa druge strane i što moramo hitno da napravimo su transfer stranice jer ne možete praviti deponiju u svakom selu, to je zabranjeno zakonom. Jasno je da moramo što pre ovo pitanje odlaganje otpada da rešimo tako što ćemo napraviti u bukvalno svim sredinama, bez obzira na to koliko stanovnika ima, te transfer stanice i sa tih stanica otpad odvoziti na regionalnu deponiju kako je i predviđeno Planom za sakupljanje i odlaganje komunalnog otpada. Sa druge strane, moraće i komunalna policija i sve druge inspekcijske službe da počnu da rade na tome da oni koji budu uhvaćeni da bacaju otpad gde god stignu, a posebno je to opasno kad se u pitanju odvodni kanali i jaruge, a videlo se koliki je to problem kada se topio sneg, budu sankcionisani onako kako to Zakon predviđa i na tome ćemosvakako raditi“, istakao je Ničić i dodao:

Foto: radiomagnum.rs

„Nisam siguran da je ovaj ugovor dovoljan da zadovolji kompletno ono što je za tri godine prikupljeno otpada, i mi ćemo onda raspisati novi tender jer ovaj nije obavezujući za 2018. godinu. Mi smo samo preuzeli ugovor iz 2015. godine da ga platimo i realizujemo a potrudićemo se da u 2018. godini sprovedemo novi ugovor. Ovaj ugovor predviđa oko 300 radnih sati mehanizacije, oko 250 radnih sati na ručnom sakupljanju, dakle ono što ne može da bude sakupljeno mehanizacijom. Vrednost ovog ugovora je oko milion i po dinara. Plan je da se do kraja godine očisti što veći broj deponija koje budemo uočili i koje nam prijave građani. Moraćemo da vidimo kako ćemo da uradimo sakupljanje tog smeća koji se nalazi pored puta. Ono što građani moraju da znaju je to da je nemoguće identifikovati sve divlje deponije ali kada su u pitanju ovako veća kao što je ova, sigurno je da će biti uklonjene i prebačene na Regionalnu deponiju u Halovu“.

Prema rečima Milenka Živkovića, vlasnika „Trans komerc“ iz Svrljiga, deponija u Malom Izvoru nije do sada čišćena jer njih niko nije, od 2015. godine, kontaktirao iz lokalne samouprave, niti uplatio avans, predviđen ugovorom.

„Ovde, u Malom izvoru, predviđeno je da se izveze oko 2.000 kubika smeća, koji ćemo raščistiti u narednih desetak dana. Inače, ugovor je zaključen 10. februara 2015. godine. Međutim, od tada nas niko nije kontaktirao iz Gradske uprave iako su imali obavezu da uplate avansa od 25%, to niko nije uradio i zbog toga mi nismo krenuli do sada sa izvođenjem radova. Pre 10-ak dana kontaktirale su nas mesne zajednice da izvšimo realizaciju ugovora i mi smo danas upravo krenuli sa radovima“, rekao je Živković.

Od kako je u ovom selu formira savet Mesne zajednice, ovo je prva akcija u tom zaječarskom selu, a prema rečima Suzane Đorđević, novoizabrane predsednice Mesne zajednice Mali Izvor, napravljeni su prioriteti u sele, a čišćenje deponije je svakako, prema njenim rečima, bio na prvom mestu.

„Deponija je čišćena 2014. godine poslednji put i potrebno je redovno odnošenje smeća. Ovim i sličnim akcijama želimo da unapredimo i očuvamo životnu sredinu i da podignemo ekološku svest ljudu, da se smeće, koliko-toliko baca na mestima koja su za to predviđena, jer je Mali Izvor ne samo selo u kome žive ljudi, već i severna kapija Nacionalnog parka Stara planina. Zahvalila bih se gradskim vlastima, kao i gradonačelniku, koji je imao razumevanja i koji nam je pomogao u realizaciji ove akcije i nadamo se dobroj saradnji u naredne četiri godine, istakla je Suzana.

Kako je gradonačelnik Zaječara, prilikom obilaska divlje deponije u Malom izvoru rekao, u budžetu grada ima preko 20 miliona dinara za ovakve poslove, ii da je u planu da se do kraja godine očiste sve divlje deponije na području grada Zaječara.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *