U Boru i Majdanpeku situacija pod kontrolom!


Republički štab za vanredne situacije prepoznao je Zaječar, Bor i Negotin kao potencijalno kritične u narednom periodu, stoga su u istočnu Srbiju poslate jedinice Vojske Srbije i Žandarmerije kao ispomoć u slučaju potrebe. U odmaralištu Savača na Borskom jezeru smešteno je 50 pripadnika vojske, isto toliko Žandarmerije, kao i 20 pripadnika Sektora za vanredne situacije, a očekuje se i dolazak 20 članova Srpskog spasilačkog tima.

grb svs new MALA

– Ovi ljudi su došli iz preventivnih razloga kako bismo nivo bezbednosti naših građana i imovine podigli na viši nivo. Nadam se da narednih dana neće biti potrebe da angažujemo sve ove ljude, ali je dobro da budu ovde i da u svakom trenutku mogu da reaguju. Što se tiče trenutne situacije na teritoriji Borskog okruga, sve je pod kontrolom, prema izveštajima nadležnh službi stanje na vodotocima je stabilno. Kako će biti narednih dana videćemo, sve zavisi od vremenskih prilika – rekao je načelnik Borskog upravnog okruga, Miroslav Knežević, oblazeći pripadnike Vojske, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije na Savači.

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije za Borski okrug rečeno je da je stanje u okrugu stabilno, a da je redovna odbrana od poplava uvedena na pojedinim deonicama sliva Jaseničke reke i na reci Timok. Čulo se takođe da je prema podacima Srbijavoda, nivo Dunava na Đerdapu oboren do kote 63 i da za sada nema opasnosti od izlivanja.

Preventivne mere zaštite od poplava preduzete su i u RTB Bor. U tom cilju kod kriveljskog kolektora, iako je situacija stabilna, uvedena su 24-očasovna dežurstva, mehanizacija je u pripravnosti, stalno se prati nivo reke od rudnika Cerovo sve do ovog kolektora. I na Borskom jezeru je situacija stabilna, prati se svakodnevno i za sada ne postoji opasnost da voda na prelivu pređe dozvoljenu granicu od 30 centimetara. Kako navode nadležni, nivo jezera je deset centimetara u prelivu i pet kubika vode u sekundi ide ka Borskoj reci.

– RTB Bor je preduzeo sve preventivne mere i industrija troši i transportuje veće količine vode od one koja je potrebna za rad agregata. Brana na jezeru predviđena je da primi u prelivu oko 200 kubika vode u sekundi, što znači da za sada nemamo problema što se tiče količine vode na Borskom jezeru – izjavio je direktor TIR Boban Todorović.

U opštini Majanpek još su sveža sećanja na poplave u 2014. godine kada je najugroženije bilo selo Boljetin. Situacija trenutno nije kritična, ali se pažljivo prati u potencijalo ugroženim mestima – Debelom lugu, na Porečkoj i Šaškoj reci, u Mosni, na području Donjeg Milanovca u Oreškovici i Kazanskom potoku, kao i u Boljetinu, ocenili su članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije. Članovi štaba razradili su Plan aktivnosti i mera za slučaj eskaliranja situacije kada su poplave u pitanju, koji pored ostalog sadrži i aktivnosti za mobilizaciju ljudstva za sprečavanje nastanka šteta i evakuaciju i zbrinjavanje ugroženog stanovništva. Na sednici Opštinskog štaba bilo je reči i o praćenju stanja vodosnabdevanja, koje će ako to situacija bude zahtevala, preći na alternativno. Naime, zbog niskog vodostaja Dunava, kod Donjeg Milanovca koji je niži od uobičajenog između pet i šest metara, usisna pumpa fabrike vode može da ostane na suvom, pa je kao alternativa planirano aktiviranje starog vodozahvata u obližnjem selu Mosna.

Za jučerašnje popodne je zbog očekivanih obilnih padavina u noći između nedelje i ponedeljka, najavljen obilazak potencijalno kritičnih mesta na području Bora i Zaječara, pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića.

(danas)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *