U Kladovu stambeno zbrinuto deset izbegličkih porodica


U Kladovskom naselju “Pesak”, Ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uručio je ključeve Lazi Trkulji, izbeglici iz Knina , korisniku jednog od 10 stanova u zgradi za izbeglice iz Bosne i Hecegovine i Hrvatske koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Kladovo. Stanovi su izgrađeni u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa. On je naveo da je četvrtri potprojekat Regionalnog stambenog programa, u okviru kojeg su dodeljeni stanovi u Kladovu , vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.

U okviru Programa u Srbiji obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica. Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 127 miliona evra. Želim da se zahvalim Evropskoj uniji koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Banci za Razvoj Saveta Evrope, koja upravlja Fondom, kao i OEBS-u i UNHCR-u. Drago mi je što smo svima vama vratili osmeh na lice. Želim vam od srca da što lepše i bezbrižnije živite u svojim novim domovima– rekao je Ivica Dačić potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Cilj realizacije projekta je da u opštini Kladovo više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz devedesetih godina, a da nemaju rešen trajan stambeni smeštaj . Taj problem je rešen uz podršku Vlade Republike Srbije, EU i lokalne samouprave, koja je obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, istakao je Saša Nikolić predsednik te podunavske opštine.

Danas je lep dan za deset porodica u Kladovu koje će konačno osetiti toplinu novog doma. Znamo kroz šta su izbegla lica u proteklom periodu prošla, nije im bilo lako iako su ih Kladovljani prihvatili kao svoje. Živeli su u kolektivnom centru, u iznajmljenim stanovima, imali prinudni smeštaj, ali su uspeli da se izbore sa životnim nedaćama. Sada kada imaju svoj dom moramo biti zadovoljni jer je nagrađen trud opštine Kladovo koja nastavlja odgovornu socijalnu politiku prema ugroženim kategorijama ljudi. Veoma je važno istaći da u našoj sredini od danas nema lica sa stausom izbeglice koje stambeno nije zbrinuto uz podršku Vlade Republike Srbije, EU i lokalne samouprave, pošto su i stanari u deset stambenih jedinica dobili trajan smeštaj– naglasio je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

Prisutnima su se obratili komesar za izbeglice Vladimir Cucić i Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji. Porodice koje su godinama živele u iznajmljenim stanovima, i uprkos prinudnom smeštaju uspele su da se izbore sa životnim nedaćama i u novim stanovima znaju da im predstoji bolji život jer je neizvesnosti i mukama došao kraj, jer imamo svoju adresu- poruka Mihajla Dronjka iz Zrmanje opština Gračac korisnika stana.

Ceremoniji uručivanja ključeva prisustvovali su brojni zvaničnici koji su poželeli lep život stanarima u objektu bruto površine 660 kvadrata, u kojem je deset stanova od jednosobnih do četvorosobnih koji je u okviru realizacije Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica sagrađen u ulici Veljka Vlahovića. Vrednost radova je 350.000 evra, porodice koje su dobile stanove u prvih šest meseci plaćaće zakup, a nakon toga moći će da se uključe u fazu otkupa.

izvor kladovo.org.rs


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *