U okviru projekta “Hakaton” održane su radionice za učenike srednjih škola FOTO


U okviru projekta “Hakaton” održane su radionice za učenike srednjih škola iz Zaječara, Negotina, Knjaževca i Majdanpeka.

Učesnici radionice su se upozanli sa metodom „Design Thinking“ kao načinom kreativnog razmišljanja i pronalaženjem rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju. Sam Hakaton može osnažiti mlade i za pokretanje sopstvenog posla, pokretanje start up-a, socajalne kampanje i crowdfounding(praksa finansiranja projekta ili poduhvata podizanjem mnogih malih količina novca od velikog broja ljudi, obično preko Interneta – primeri indiegogo, kickstaret i slično).

Učesnici su upućeni i na druge konkurse preko kojih mogu realizovati svoje ideje (Social impact award, Delta Biznis inkubator, Aktivne zajednice – Trag fondacija, inovacije.org).

Cilj hakatona je deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim pojedincima i grupama iz svoje sredine i okoline.

Organizacije civilnog društva su bile pozvane do dostave svoje potrebe koje su se mogle rešavati na Hakatonu.

Na samom takmičenju su se mogle videti odlične ideje koje su se bavile problemima u loklanoj zajednici.

Zanimljivo je bilo videti rešenja koja su učenici ponudli u oblasti prevoza, brige o životinjama, zdravstvenoj zaštit.

Pobednici takmičenja su učenici treće godine Tehničke škole u Zaječaru: Miloš Stojanović, Lazar Čebuković, Miloš Stanojlović, Nikola Ristić i Matija Janković.

Dimitrije Balabanović iz Majdanpeka je nagrađen zbog celokupnog angađovanja tokom HAKATON-a.

Ideja pobedničkog tima je bila je razvoj automatske hranilice za napuštene pse.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *