U petak 24. maja u prostorijama ”Dečijeg centra” biće održana ”Živa biblioteka”


U prostorijama ”Dečijeg centra”, dana 24.maja u periodu od 16-20 sati biće održana ”Živa biblioteka”.

 Prva ”Živa biblioteka” u našem regionu u organizaciji ”Dečijeg Centra” uz finansijsku podršku fondacije Iskorak, Zaječarske inicijative i NED-a. Neke od knjiga koje ćete moći da pročitate su: ratni veteran, romkinja, hiv pozitivan, bivši kockar, hraniteljica, konsultantkinja za žene žrtve nasilja..
Projekat je realizovan u saradnji sa zaječarskom Gimnazijom.

Volonteri su pohađali trening, u potrazi za knjigama posetili dve organizacije, udruženje roma i udr. CDP u razgovoru sa predstavnicima su im predočili ciljeve ŽB.,kontaktirali su “knjige” iz Nacionalne biblioteke, dogovorili njihovo učešće.

Na početku projekta u Gimnaziji je organizovana je obuka za nastavnike za ”Živu biblioteku”, koju je vodila Suzana Krstić.
Rekle su neke od knjiga:
Zašto sam ja dobra knjiga odnosno zašto me treba čitati?
Zato što prva asocijacija ljudima na reč Romi je da krademo, da smo prljavi, da lažemo, da smo neobrazovani… Ja potičem iz obrazovane porodice u kojoj moji roditelji zaradjuju postenim radom. Tome smo naučeni i mi, deca. Treba me čitati jer ću sigurno otkloniti većinu stereotipa i predrasuda prema Romima, jer ja predstavlajm pozitivan primer. Takodje vas mogu informisati o istoriji, kulturi i tradiciji Roma”.
Ja sam Ratni veteran – RVI.
Rodjen sam 1964 godine u drzavi SFRJ.
Ucesnik sam oruzanih sukoba – rata u republici Hrvatskoj.
Mogu Vam preneti svoje ratno iskustvo u konstruktivnom smislu.
Rat uzivo nije kao na filmu” !
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *