U petak premijera predstave „Đelem , đelem“


U zaječarskom teatru će 10.maja biti izvedena premijera predstave „Đelem , đelem“ po tekstu i u režiji Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske. 

Reč je o predstavi u kojoj igraju samo Romi , članovi  Društva Roma u  Zaječaru,za koje ja tvrdim, da je jedno od najboljih u Srbiji po rezultatima koje postiže. Ta saradnja koju mi sa njima imamo je ozbiljna  sinergija koja donosi dobre rezultate i radost obema stranama.Uz pomoć našeg prijatelja i starog znanca Žora Ivanova iz Vidina , koji je prihvatio da režira ovu predstavu koja nije nimalo laka ni za profesionalne glumce, a kamoli za one koji su prvi put stali na scenu, sudeći prema onome što je do sada urađeno dobili smo odličnu predstavu “ istakao je na pres-konferenciji  Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

Predsednik Društva  Roma Zaječara Miljan Rašić je istakao da je predstava „Đelem , đelem“  kruna odlične saradnje između zaječarskog pozorišta i njihovog udruženja.

Predstava nije ni malo naivna i laka, ima dosta teksta i radi se krajnje profesionalno. Nadam se da ćemo  poverenje i  gostoprimstvo koje smo doživeli u pozorištu opravdati 10.marta. Ova predstava za nas znači mnogo. Jedinstvena je u Srbiji po tome što je to predstava sa Romima amaterima koji nemaju veze sa glumom već su članovi udruženja i folklorne sekcije Društva Roma i mi iz romske zajednice mislimo da ima lepu budućnost. Mislim da će se igrati širom  Srbije jer nosi jako lepu poruku ne samo za romski narod već za sve ljude na planeti “.

Prema saznanjima  reditelja Žora Ivanova ovo je prva romska profesionalna predstava  ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

Ova predstava je jedna od načina integracije Roma , jer im omogućava da glume, pevaju, igraju i iskažu svoju autentičnu kulturu.Projekat je veoma značajan  kako za Srbiju tako i za Evropsku Uniju, jer je i tamo prisutan problem sa integracijom Roma. Već je stigao poziv za gostovanje ove predstave u Vidinu, od strane jedne romske fondacije.

Prema rečima reditelja  „Đelem –đelem“  je dramsko-lutkarska komedija sa elementima mjuzikla koja govori o životu romske čerge u stara vremena . Obuluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom. U predstavi igraju članovi Društva Roma Zaječar: Miljan Rašić, Irena Rašić, Darko Krdžalić, Darko Nikolić, Ivana Milošević, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić,  a nastupiće I folklorna sekcija Društva Roma Zaječar. Biće odigrana 10. Maja od 20:00 sati.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić najavio je da će i ove godine biti nastavljena tradicija obeležavanja  11.maja , dana rođenja Zorana Radmilovića. Tim povodom  u foajeu pozorišta  dan ranije, 10. maja u 12 sati biti otkrivena bista Zorana Radmilovića, rad vajara Svetozara Mirkova, koji će prisustvovati ovom činu. O Zoranu Radmiloviću govoriće Milan Caci Mihailović, jedan od retkih živih prijatelja i saradnika  slavnog glumca,

Već  13.maja počeće čitajuće probe za predstavu „Trojanke“, u režiji Nebojše Bradića, koja  će otvoriti Antika fest na Romulijani , krajem avgusta. Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog teatra, projektu koji će najvećim delom biti finansiran iz republičkih fondova.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *