U pres centru UNS-a u Beogradu predstavljen program 53. Mokranjčevih dana


U Pres centru Udruženja novinara Srbije danas je održana konferencija za novinare posvećena ovogodišnjem festivalu u čast najznačajnijem srpskom kompozitoru, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu.

foto negotin.rs

Tokom sedam festivalskih dana, pokazaćemo kako se čuva uspomena na Stevana Stojanovića Mokranjca, najznačajnijeg srpskog kompozitora, muzičkog pedagoga, dirigenta, vrsnog poznavaoca folklora zaslužnog za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pruža veoma značajnu podršku organizaciji Festivala „Mokranjčevi dani“. Zahvaljujem na podršci, kao i brojnim pokroviteljima i prijateljima festivala koji su uvideli značaj organizovanja Mokranjčevih dana. Negotin, rodni grad Stevana Mokranjca, od 15. do 21. septembra postaće muzički centar Srbije, kojoj je u amanet Mokranjac ostavio trajne muzičke vrednosti. Njegovo muzičko stvaralaštvo, utkano u srpsku kulturnu baštinu, izvodi se i van granica naše zemlje i ostavlja neizbrisivi muzički trag. Želim da vas zamolim da programski i medijski, dani posvećeni Mokranjcu, budu naša zajednička misija i prioritet. Pozivam vas, predstavnike medijskih kuća, da budete naši gosti, da budete deo festivala i da srpsku javnost podrobno informišete o programima koji će ove godine biti realizovani. Pozivam i građane Srbije da dođu u Negotin i osete divnu festivalsku atmosferu tokom Mokranjčevih dana“ rekao je ladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

foto negotin.rs

O programu Festivala govorila je prof. dr Sonja Marinković, selektor festivala. U ime pokrovitelja festivala obratio se Branko Marković, zamenik direktora komanije „Eliksir“ Prahovo koja i ove godine podržava organizaciju „Mokranjčevih dana“. O likovnom rešenju vizuelnog identiteta 53. Mokranjčevih dana, koji je diplomski rad našeg sugrađanina Andreje Miloševića, kao i sloganu festivala „Osu se nebo zvezdama…“ po stihu iz II Mokranjčeve rukoveti, govorio je Vladimir Radić, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“, organizator svečanosti.

Generalni pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin a pokrovitelji SOKOJ, Ogranaka HE „Đerdap“, MTS, Dunav osiguranje, Eliksir Prahovo. Generalni medijski pokrovitelj RTS, medijski sponzor festivala Radio Beograd.

izvor negotin.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *