U RBM-u dan posle strašne nesreće u kojoj je život izgubio rudar T. M. – FOTO


Ronioci žandarmerije tragaju za telom rudara. Još se utvrđuju okolnosti koje su dovele do talasa na jezeru površinskog kopa “Južni revir” koji je doveo do nesreće u kojoj je nastradao rudar.

Foto: kolektiv.co.rs

 

Dan nakon stravične nesreće u kojoj je život izgubio T. M. (62), radnik Rudnika bakra Majdanpek, okolnosti se još uvek utvrđuju. Na lice mesta izašao je rudarski inspektor, policija, ronioci žandarmerije započeli su potragu za telom nastradalog rudara, a zaposleni u RBM-u su u šoku zbog nesreće u kojoj su izgubili kolegu.

Foto: kolektiv.co.rs

 

Šta se u stvari dogodilo u petak, 24. februara, u 13,30 utvrdiće istraga. Očevici kažu da se munjevitom brzinom, bez nekih nagoveštaja i kako niko do sada tako nešto nije video, na jezeru u površinskom kopu “Južni revir” stvorio talas koji je u trenu odneo nesrećnog T. M., trafo i kućicu u kojoj se dežuralo uz tri pumpe na odvodnjavanju.

Foto: kolektiv.co.rs

 

–Na trenutak sam zastao, može da se kaže, u blizini mesta nesreće, na rudarskom putu kod “OK”- bagera čekajući da buldozer završi svoj rad i sasvim slučajno bacio pogled na jezero. Video sam talase koji su podigli pontone tako da su oni bukvalno lebdeli na tom talasu. Odmah sam pozvao poslovođu i javio šta sam video. Talas je bio krajnje neočekivan i tako nešto se nikada nije moglo videti na ovom jezeru – ispričao nam je Mile Marković, vozač teškog vozila “Belaz 1”.

Foto: kolektiv.co.rs

 

Ljubiša Adamović, čije je radno mesto u drugoj kućici iz koje se prati odvodnjavanje, a udaljena je nekih 300 metara od one koja je nestala u vodama jezera, dodaje: – Video sam velike talase kako udaraju u obode stena i potrčao dole da vidim šta se događa, ali tamo više nije bilo čoveka, kućice, nikog… U trenutku je nestala i kućica i trafo, sve…

Foto: kolektiv.co.rs

 

Površina jezera je 26 hektara i da bi se podigao talas visine pet metara trebalo je, kažu stručnjaci, pokrenuti 1,3 miliona kubnih metara vode. Zna se da je neposredno pre nesreće zabeleženo više zemljotresa u susednim zemljama, da su te seizmološke aktivnosti registrovane i u Seizmološkom zavodu Srbije, pa se ne isključuje mogućnost da je i to imalo uticaja na jačanje vodenog talasa do neverovatnih četiri ili pet metara, koliko je morao da ima da bi doslovce “progutao” nesrećnog T. M. i objekte na obali.

Foto: kolektiv.co.rs

 

–Ronioci žandarmerije tragaju za telom nastradalog. Okolnosti koje su dovele do stvaranja udarnog talasa koji je doveo do ove nesreće još uvek se utvrđuju i nakon prikupljanja svih činjenica moći ćemo nešto određenije da kažemo – rekao je Milanko Savić, republički rudarski inspektor.

Miroslav Nikolić, kolega nastradalog T. M. koji se u trenutku nesreće nalazio na tri metra od kućice-kontejnera koju je “usisao” talas i koji se spasao samo zahvaljujući prisebnosti da se čvrsto uhvati za kablove pumpnog postrojenja, pušten je iz majdanpečke bolnice gde je, zbog pretrpljenog šoka, bio zadržan izvesno vreme i na kućnom je lečenju.

Foto: kolektiv.co.rs

 

–Samo nekoliko minuta pre nesreće kolega T. M. je svratio do mene. Pričali smo o svemu, pa i o penziji za koju se spremao, a potom se svako okrenuo svojim obavezama – priča Nikolić o onome šta se dešavalo: – Iznenada, čuo sam neko šuštanje kao kad snažno duva vetar, video talase koji dolaze sa druge strane jezera, požurio da isključim pumpe, da zatvorim ventile i u trenutku kada me je voda već zapljusnula po nogama, uhvatio sam se čvrsto za elektrokablove, što mi je bukvalno spaslo život – kaže ovaj rudar, nesrećan zbog činjenice što svom kolegi T. M. nije uspeo da spase život, kao pre nekih mesec dana, kada mu je, zbog visokog pritiska, pozlilo.

Preuzeto: kolektiv.co.rs
2 komentara na “U RBM-u dan posle strašne nesreće u kojoj je život izgubio rudar T. M. – FOTO

  1. mamlaz

    Zemljotres cvrc u toj firmi se zarad vece proizvodnje radi sve sta spaskovski kaze cesto preskacuci i zaobilazeci pravila bilo kakve zastite na radu naredjenje sa vrha dajte sto vise bakra cime zastitna oprema se deli ako je ima jednom u dve godine ljudi se na teren salju u rashodovanim vozilima bez kocnica svetala a sad zimi i grejanja alat i pribor za rad snadji se a za ovo su se rudarci pitali i snalazili trebalo bi neko od sefova pa i direktor da odgovara formirali su nezasticeno jaloviste na rubu jezera juznog rivira koje se odronilo i napravilo cunami ko je predlozioda se tu pravi jaloviste goran repedzic ko je odobrio bane tomic ko je kriv zakljucite sami verovatno radnik koji nije umeo da pliva

    Odgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *