U ritmu Štrausa 520 maturanata plesalo je danas na zaječarskom trgu – FOTO

U RITMU ŠTRAUSA, KAKO VEĆ TRADICIJA NALAŽE, 520 MATURANATA PLESALO JE DANAS NA ZAJEČARSKOM TRGU U OKVIRU MANIFESTACIJE „MATURANTSKI PLES“ – „EUROPEAN QUADRILLE DANCE FESTIVAL“.

Prizor za ponos i uživanje! Tačno u podne, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, zaječarski maturanti su danas zaplesali na radost svih prisutnih. Ova tradicionalna manifestacija se u Zaječaru održava 11. put.

Pre početka maturantskog plesa, gradski većnik zadužen za kulturu Vujadin Milošević, poželeo je maturantima koji ne odlaze iz Zaječara, da se što pre zaposle, a onima koji odlaze na studije u Beograd, Niš, Kragujevac…da se vrate u Zaječar nakon završenih studija i da ovaj grad učine lepšim i boljim mestom za život.

Nakon što je završen ples, po tradiciji, zaječarski maturanti su, u prisustvu roditelja, nastavnika, prijatelja i mnogobrojne publike, igrali u kolu.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Bez obzira na Ginisov rekord glavno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično družze i da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.

U ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije, Turske.

Autor: radiomagnum/Foto: istocnevesti
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *