U Rudniku bakra Majdanpek poginuo rudar -„Progutao” ga talas rudničkog jezera visine četiri metra!!!


Rudar T.M. (1955.) poginuo je danas na svom radnom mestu, u kućici gde je smeštena jedna od tri pumpne stanice za odvodnjavanje površinskog kopa “Južni revir” u Majdanpeku. Nesreća se desila oko 13 sati i 30 minuta, a uzrok joj je najverovatnije obrušavanje zemlje sa padine kopa, južno od mesta gde su instalirane pumpe.

Foto: kolektiv.co.rs

Po rečima nadležnih, a i jedinog očevica ove strašne nesreće, rudara Miroslava Nikolića, sve se desilo munjevitom brzinom i bez ikakve najave da će se na rudničkoj vodi podići talas od neverovatna četiri metra. Da li je eventualni uzrok ovome zemljotres u susednoj Bugarskoj, koji je registrovan u Seizomološkom zavodu Srbije, još uvek nije poznato.

Pretpostavlja se da se odron zemlje desio na južnoj strani kopa, južno od mesta gde su se nalazila dvojica rudara. Odron je podigao mali talas koji se, kako se kretao ka suprotnoj, severnoj strani kopa, pojačao, pa je u povratnom smeru, prema kazivanju očevica, narastao do dimenzija cunamija. Povratni talas doslovce je “progutao” rudara T.M. i kućicu sa pumpnom stanicom. Jedini očevidac ovog neverovatnog prizora, rudar Miroslav Nikolić, u tom trenutku nalazio se tri metra iznad kontejnera kojeg je “usisao” talas. On je još uvek u šoku od onoga što je video i kaže da ga talas nije povukao u jezero jer je bio dovoljno pribran da se čvrsto uhvati za kablove pumpnog postrojenja koje je održavao. Miroslav je zbog pretrpljenog šoka smešten u majdanpečku bolnicu, ali se oseća dobro, nema povrede i nije životno ugrožen.

O ovoj strašnoj nesreći odmah je obaveštena policija i rudarski inspektor koji je, inače, danas i bio u Rudniku bakra Majdanpek u redovnom inspekcijskom nadzoru. Vest o tragediji inspektora je zatekla na putu ka Beogradu, pa se on ponovo vratio u Majdanpek.

Preuzeto: kolektiv.co.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *