U zaječarskom teatru sinoć je  odigrana dokumentarna predstava „San o Mileni“


U zaječarskom teatru sinoć je  odigrana dokumentarna predstava „San o Mileni“ u režiji Jelene Bogavac , o slikarki koja je stekla svetsku slavu – Mileni Pavlović Barili.

Predstava je nastala iz višemesečnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalno-političkog koncepta međuratnog perioda 20.veka u kom je živela.Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta,kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi Milene Pavlović Barili kao i poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Bariili. Manje je poznato da je ova umetnica bila i poetesa i scenografkinja i ilustratorka, ali i preteča savremene multimedijalne umetnice, tako da je predstava u potpunosti ispunila edukativni zadatak , upoznajući nas sa životom i delom Milene Pavlović BariliI, čiji je otac bio Italijan, a majka Srpkinja iz Požarevca, dok je  ona bila građanka sveta.

Izvođenju predstave predhodila je  izložba reprodukcija Mileninih slika iz galerije „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu, kao i odličan multimedijalni performans Miodraga Kovačevića i grupe Invisibles u foajeu zaječarskog pozorišta.

Oni su izveli kompozicije sa tekstom Mileninih pesama i predstavili nove fragmente o umetnici sa fokusom na premijerno predstavljanje portreta Barbare Malori nastalog 1942.godine, jednog od Mileninih remek dela iz američkog perioda.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *