U ZC Zaječar ugrađeno tri PANIK TASTERA!!!

Danas je u zaječarskom Zdravstvenom centru u službi Urgentnog prijema održana konferencija za novinare, a povod konferencije je bila implementacija tri “panik tastera”. Od 15 gradova u Srbiji u koliko je ugrađeno “panik taster”, u zaječarskom Zdravstvenom centru ugrađena su čak tri “panik tastera”  i to u Urgentnom centru, na odeljenju psihijatrije i u službi Hitne pomoći.

“Sestrinski sindikat je zbog loših dešavanja kod nas, povodom ubistva medicinske sestre na radnom mestu, prepoznao potrebu organizovanja i poboljšanja zaštite na radu. Shodno tome, dve godine su vršeni pregovori sa resornim ministarstvima, Zoranom Mihajilović i Odborom za ljudsku ravnopravnost, gde je pronađeno rešenje za naš problem u vidu uvođenja panik tastera u zdravstvene ustanove. Panik tasteri su implementirani pre nekih desetak dana kod nas u Centru. Ono na čemu Sestrinski sindikat insistira je uvođenje profesionalnog fizičko-tehničkog obezbeđenja u svim zdravstvenim centrima Srbije kao i video nadzora kao jednog od osnovnih vidova bezbednosti i zaštite na radu” – rekla je Danijela Grečić, predsednica IO sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Pored ZC Zaječar, panik taster ugrađen je i u Centru za socijalni rad u Zaječaru, nakon nemilih događaja koji su se odigrali u poslednje vreme.

“Pre oko desetak dana konačno je realizovana prva faza projekta koji nosi naziv “Panik taster” u dogovoru sa ministarstvom gde je osnovnu inicijativu podneo Sestrinski sindikat, i zahvaljujući tom projektu i Zorani Mihajlović koja je dosta doprinela razvoju tog projekta, kod nas je implementirano tri panik tastera. Jedan je kod nas u Urgentnom centru, jedan je na odeljenju psihijatrije, jedan je u službi Hitne pomoći. Upravo je to na mestima gde je procenjeno da su zdravstveni radnici u najvećem riziku za njihovu bezbednost. Naravno, ovo je samo prva faza projekta, nadamo se da će u što skorijem periodu projekat bitu završen i da će što veći broj zdravstvenih centara-ustanova biti pokriven ovim vidom bezbednosti. Naravno da je namera, a pod time sam podrazumevao kada sam rekao sledeća faza projekta, nastavak da ćemo doći do tačke kada ćemo moći da kažemo da imamo i fizičko-tehničko obezbeđenje koje je jedan standard u radu, međutim, do tog trenutka panik taster je sasvim zadovoljavajuće rešenje i pruža zaista dovoljan stepen bezbednosti na radu” – rekao je Dr Miljan Jović, načelnik službe Urgentnog prijema.

Do ovoga se stiglo, kako kaže Dr Jović, nekim neželjenim situacijama koje su se dešavale na radnom mestu, a to su od verbalnih ugrožavanja do na žalost ubistava koja su se dešavala a koja nisu retka u Srbiji.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *