UKINUTA VANREDNA SITUACIJA -Zadatak je ispunjen, bojazni da dođe do izlivanja Timoka više nema!


Na danas održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, doneta je odluka o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Zaječara. Beli Timok je u drastičnom opadanju, dok je nivo Crnog Tiomoka u porastu ali se ne očekuje nikakva dramatična situacija, niti će doći do njegovog izlivanja. Tokom trajanja vanredne situacije, Štab je primio oko 300 poziva, a na svaki od njih je blagovremeno reagovano, rečeno je na sednici.

Foto: radiomagnum.rs

Sektor za vanredne situacije, Vatragosno – spasilački bataljon, vojska, policija, Crveni krst, Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavoda“, zaječarska Javna preduzeća, Zdravstveni centar, meštani sa ugroženih područja, mediji…svi su bili na zajedničkom zadatku tokom trajanja vanredne situacije na području grada Zaječara – sprečiti da se scenario iz 2010. godine, kada su grad na Timoku i okolna sela zahvatile velike poplave, nikako ne ponovi. Zadatak je ispunjen, a prema rečima nadležnih bojazni da do izlivanja Timoka dođe, više nema.

„Iako se strahovalo da će zbog naglog topljenja snega, kiše i atmosferskih voda, najviše problema imati meštani zaječarskog naselja Višnjar, zahvaljujući angažovanju svih subjekata i aktera u vanrednoj situaciji, najgori scenario je izbegnut. Bedemi su ojačani, interventni nasipi su završeni i en postoji nikakva mogućnost da se Beli Timok izlije. Ono što je problem pojedinim vlasnicima udaljenih njiva u ovom naselju su atmosferske vode, koje su uzrok situacije u kojoj smo se našli poslednjih dana. Većih problema je bilo u Vražogrncu, gde je upotrebljena pumpa, ispumpavana voda, pa je stanje dovedeno u red, koliko god je to moglo u datoj situaciji“, istakla je Marina Milić, zamenik gradonačelnika grada Zaječara.

Prema rečima Branislava Matića, komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Zaječaru, Beli Timok je od jutros u opadanju, dok će nivo Crnog Timoka i narednih dana biti u porastu.

„Beli Timok je na osnovu poslednjih merenja u 9 sati, na koti od 170 cm, sa tendencijom stalnog opadanja. Crni Timok je za pola metra porastao u odnosu na jučerašnji dan i dostigao kotu od 380 centimetara. Njegov nivo će tek narednih dana biti povećan jer se naglo topi sneg sa područja Opštine Boljevac, kao i svim pritokama koji pune Crni Timok. To ćemo takođe propratiti ali ne očekujemo nikakvu dramatičnu situaciju. Mogu da podsetim da je Crni Timok bio na koti blizu 5 metara 2010. godine, pa se nije izlio. Zbog toga, samo bez panike i ikakvog straha“, rekao je Matić.

Podsetimo, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je 3. marta proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada Zaječara zbog opasnosti od poplava.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *