Ušteda energije-samim tim više novca za investicije


Zakon o enegretskoj efikasnosti i njegova primena bile su glavne teme sastanka u Zaječarskom upravnom okrugu.

Zakon o energetskoj efikasnosti se prvenstveno odnosi na uštedi energije i primenjuju se pravila iz Evropske unije, jer postoje veliki troškovi korišćenja energije. Konkurs se odnosi na državne institucije i na lokalne samouprave. Cilj je da državne institucije smanje potrošnju energije, odnosno svih vidova energije koliko je to moguće. Sada je izašao konkurs koji se od prethodnih razlikuje po tome što su do sada samo samostalne opštine mogle da konkurišu, a sada mogu i gradske opštinerekao je dr Milija Bulatović, stručni konsultant za energetsku efikasnost.

Svi težimo ka tome da racionalno koristimo energente, a i da imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu. Ministarstvo rudarstva i energetike i država svake godine ulažu sve više sredstava i podstiče lokalne samouprave i privatna fizička i pravna lica kako bi radili na toj energetskoj efikasnosti. Ovaj sastanak je i bio sa tim ciljem da još jedanput razmotrimo konkurse koji su u toku i šta su to lokalne samouprave pripremile, a šta je ono što još mogu pripremiti kada je u pitanju projektna dokumentacija. Razgovarali smo o tome kakvi su to projekti sa kojima će oni nastupiti, kao i kako da budu kompletni da ne bi bili odbijeni naglasio je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Opština Sokobanja je realizovala nekoliko projekata što se tiče energetske efikasnosti.

Prošle godine smo odradili samu zgradu sokobanjske opštine, a radi se i projektna dokumentacija za Specijalnu bolnicu „Ozren“. Imamo dosta javnih objekata koje moramo da odradimo što se tiče budućih projekata, tako da se na energetskoj efikasnosti intezivno radi,rekao je  Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Energetska efikasnost je svakodnevna tema po lokalnim samoupravama, a Republika Srbija daje ozbiljnu podršku što se toga tiče. Radi se na rekonstrukciji mnogih objekata koji su nekada rađeni. Radimo velike projekte kako bi dobili sredstva. Pre dve godine radili smo na rekonstrukciji škole, a vrednost tog projekta bila je oko 10 miliona dinara. Sada radimo na rekonstrukciji dve osnovne škole, u Boljevcu i Podgorcu. Radiće se i na rekonstrukciji boljevačkog vrtića „Naša radost“, a vrednost tog projekta je oko 7 miliona dinara, kaže Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *