VRTOGLAVICA – Kako uspešno izlečiti vrtoglavicu!!!


Ukoliko imate vrtoglavicu, pritisak u glavi, malaksalost, bolove glave, sve su to simptomi i znaci koji ukazuju na ozbiljan problem, verovatno izazvan lošom cirkulacijom krvi kroz cervikalnu vratnu kičmu.

Vrtoglavica je glavni simptom poremećene ravnoteže i uvek je treba shvatiti kao upozorenje, da je iz nekog razloga izgubljena kontrola nad stvarnim osećajem položaja, kretanja i orjentacije u prostoru.

U zvaničnoj medicini, prvo što treba da se uradi jeste dopler krvnih sudova vrata i arterija koji se radi na sredini vratne kičme, dok je protok krvi usled pomeranja ATLASA (prvog vratnog pršljena) zaustavljen u potiljačnom delu gde se nalazi sam pršljen koji drži glavu što je nemoguće videti na dopleru.

Kao simptom, vrtoglavica se može izazvati i kod zdravih ljudi, recimo, okretanjem na vrtešci. Najčešća je kod oboljenja koja mogu oštetiti ili iritirati unutrašnje uho, može biti posledica virusnih oboljenja gornjih disajnih puteva, ukoliko dođe do upale labirinta. Zatim može se javiti nakon povreda ili infekcija srednjeg uha. Nagli napad vrtoglavice prati Menierovu bolest. Ne tako retko uzrok vrtoglavice mogu biti stvoreni otoliti, spontano ili nakon povrede, gde se najčešće pri ustajanju iz postelje, zatim okretanjem glave na desnu ili levu stranu, zavisno od toga gde se otolit nalazi javlja vrtoglavica trajanja do 60 sekundi. To je benigni, paroksizmalni, pozicioni vertigo/BPPW. Dijagnostikuje se Halpajkovim manevrom, a terapija je oslobađanje otolita iz kupole polukružnog kanalića.

Vrtoglavica se kao simptom može javiti i kao posledica promena u vratnom delu kičme. Nastanak ovih vrtoglavica povezan je sa draženjem, iritacijom vratnog simpatikusa, jer je eksperimentalno nađeno da se vrtoglavica može izazvati ako se anestetikom blokiraju dorzalni korenovi simpatičkih cervikalnih vlakana koja obavijaju vertebralne arterije koje prolaze kroz poprečne nastavke prvih 6 vratnih pršljenova.

Kad se ATLAS, tj prvi pršljen nalazi na pravom mestu, onda se i glava koja leži na njemu okreće zajedno sa njim, krv normalno cirkuliše kroz cervikalnu vratnu kičmu i nikakvi problemi nisu prisutni. Međutim, kod oko 90% ljudi, ATLAS je pomeren sa svoga mesta u jednu stranu, što može da prouzrokuje mnoge probleme. ATLAS tokom života može da se pomeri iz mnogo razloga, usled raznih povreda bilo one sportske ili ne, padovima, saobraćajnim nezgodama, manipulacijama kojima se trza glava, naglim pokretima glave, pa čak i tokom samog poroda.

To znači da ukoliko je vaš prvi vratni pršljen ATLAS pomeren, onda postoji velika mogućnost jakog pritiska na vertebralne arterije u potiljačnom delu i izazivanja vrtoglavica i glavobolja, što dalje može prouzrokovati niz problema i dovesti do velikog broja oboljenja.

Lečenje vrtoglavice, pritiska u glavi, malaksalosti je moguće. Klasičnom medicinom ovakav vid problema rešava se time što se lekovima pojačava trenutno cirkulacija sitnih krvnih sudova u vratu. Međutim, iz našeg iskustva, rešavanje jednog ovakvog problema je veoma jednostavno i brzo. Problemi nastali lošom cirkulacijom krvi kroz cervikalnu vratnu kičmu izazvani izmeštanjem ATLASA rešavaju se upravo nameštanjem ATLASA, tj. vraćenjem ATLASA u svoj prirodan položaj.

Sama dužina tretmana, odnosno terapija, zavisi od toga koliko smo i koliko dugo “bolesni”.

Sam tretman nameštanja ATLASA traje veoma kratko, i već posle samog tretmana mogu se osetiti blagodeti nameštanja ATLASA poput jasnoće u glavi, opuštenosti u telu, bolje pokretljivosti glave i vrata, bolje i uspravnije držanje tela, vedrina, lakše disanje, što je znak ponovnog aktiviranja uklještenih nervnih puteva i kanala.

SVE INFORMACIJE VEZANE ZA NAMEŠTANJE ATLASA MOŽETE DOBITI POZIVOM NA BROJ 063 17 888 18 ili LIČNO U ORDINACIJI KOJA SE NALAZI U ULICI CRVENE ARMIJE 84 u ZAJEČARU.

PREGLED JE BESPLATAN!!!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *