Vučić o RTB-u Bor: Potrebna su ulaganja u „Majdanpek“, „Cerovo“ i „Jamu“


RTB-u je potrebno otvaranje rudnika u Majdanpeku i za to nam treba 25 do 30 miliona evra. Potrebno nam je i otvaranje „Cerova“, a za njega nam treba znatno više novca jer je to naše najveće nalazište. I, potrebno nam je dodatno ulaganje u borsku „Jamu“. Ukoliko budemo doneli takvu odluku, možemo u „Majdanpek“ sami da uložimo novac, ali nisam siguran da imamo dovoljno finansija da rešimo problem „Cerova“. Zato je privatizacija mnogo važnija od izbora novog menadžmenta, rekao je premijer Srbije na Kopaonik biznis forumu.

KOPAONIK. – Neće bogzna šta u RTB-u Bor da promeni novi menadžment, mnogo važnije od toga jeste ono što se vidi na primeru „Železare“. Novi menadžment ne može mnogo, može privatizacija – rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na Kopaonik biznis forumu, osmog marta, odgovarajući na pitanja novinara o planovima koje država ima za RTB Bor.

Obrazlažući svoj stav da je privatizacija rešenje problema u Boru, Vučić je istakao da je RTB-u za održivost sistema potrebna bar aktuelna cena bakra.

–Danas je cena bakra šest hiljada dolara za tonu, ali sa pet hiljada dolara ne možete da napravite održivost tog sistema. Jer, nama je u RTB-u potrebno otvaranje rudnika u Majdanpeku i za to nam treba 25 do 30 miliona evra. Potrebno nam je i otvaranje „Cerova“, a za njega nam treba znatno više novca jer je to naše najveće nalazište. I, potrebno nam je dodatno ulaganje u borsku „Jamu“. Ukoliko budemo doneli takvu odluku, možemo u „Majdanpek“ sami da uložimo novac, da napravimo tamo dobar posao, ali nisam siguran da imamo dovoljno finansija da rešimo problem „Cerova“ koje nam je ključno za razvoj. Jer, ono što je problem, danas imamo topionicu, ali sirovina, odnosno koncentrat nam je uvozni. I tu ne samo da ne zarađujete ozbiljne pare, kakve biste mogli da zarađujete, nego ne zarađujete ništa. A da je to od naše rude, onda bismo pravili ogromne profite. To je sve na takav način uvezano i prosto zato čekamo kraj ovog izbora novog menadžmenta. Ne može novi menadžment mnogo, ali može privatizacija. I Kinezi su uspeli da od „Železare“ naprave profitabilno preduzeće, to nam je potrebno i za RTB – kazao je Vučić.
Ne želeći da prejudicira šta će i kako biti za dva, tri ili pet meseci, premijer Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za proceduru privatizacije RTB-a, rekao:

–Ne znam proceduru, da vam kažem iskreno, ali kakvu god da proceduru naprave, a da to bude dobro za Srbiju, kao običan građanin ili kao predsednik Srbije, podržaću vladu u tome. Što se mene tiče, najvažnije je konačno rešenje, a najverovatnije će se ići na međunarodni tender. Samo, ne znam ko će da se javi na taj međunarodni tender. Ako mi vi pokažete ko je u stanju da reši RTB Bor, molim vas, evo, ja ću ga odmah prihvatiti. Samo mi prstom pokažite, ovako, i dovedite ga da to uradim. Kažem to jer sam se naslušao i nagledao kako ih ima bezbroj. Nema ih. Kao što ih nije bilo ni za „Železaru“, kao što ih nije bilo ni za mnoge druge stvari. Ako imate nekog za „Petrohemiju“, pošaljite ga. Za MSK ako imate! Samo jednog mi nađite, nemojte dva da mi tražite, jednog i potpisaću sporazum kakav god hoćete. Samo što ga nema. Ne znam gde ste našli mnogo zainteresovanih firmi za RTB, ja znam za dve. Ako ih ima više, čestitam, srećan sam zbog toga jer onda sam siguran da će taj tender da bude uspešan. Ali se plašim, kad prođu izbori, da će odjednom da bude „vratili se na jednu firmu“. Kao što za letove Kina-Beograd nema zainteresovanih naših firmi. Ima jedna kineska, ali zato što su zainteresovani za neke druge stvari da uzimaju u Srbiji, pa da počnu da rade.
Ako dobijemo slot, onda će ta kineska firma doći, ako ne – neće. Nema tu neke filozofije, tu su stvari čiste i to svi ekonomisti znaju – zaključio je Vučić.

Preuzeto: kolektiv.co.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *