Za adaptaciju prevodnice „Đerdap 2“ 31 milion evra


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas brodsku prevodnicu na HE “Đerdap 2”.

Mihajlović je sa direktorom JP “Elektroprivreda Srbije” Miloradom Grčićem potpisala Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice u sastavu HE “Đerdap 2”, vredan 31 milion evra. 

Ona je tom prilikom istakla da država poslednjih nekoliko godina ulaže u vodni saobraćaj i da ta ulaganja iznose 350 miliona evra, što je pre nekoliko decenija bilo nezamislivo.

Prošle godine potpisali smo protokol za rekonstrukciju brodske prevodnice „Đerdap 1“, ove godine za prevodnicu na „Đerdapu 2“, pri čemu ukupno ulažemo 60 miliona evra za obe. To je važno za ovaj kraj, za elektranu i dalja ulaganja u infrastrukturu, to utiče na razvoj naše privrede i na rast BDP-a, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila i da će se krenuti sa proširenjem Luke Prahovo, u šta će biti uloženo 10 miliona evra.

Grčić je ocenio da današnji sporazum govori o tome da država brine o energetici i infrastrukturnim preduslovima za dalji ekonomski razvoj zemlje.

Ranije danas, Mihajlovićeva je obišla novoizgrađeni most preko Podvrške reke kod Milutinovca u opštini Kladovo, kao i radove na rehabilitaciji državnog puta Kladovo – Brza Palanka.

Zahvaljujući Vladi Srbije, mi danas imamo stabilan budžet i mogućnost da ulažemo u puteve. Završili smo 120 kilometara puteva u Borskom okrugu, sada nas čeka izgradnja brzih saobraćajnica u ovom kraju, prema Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu. To nam je neophodno ako hoćemo da razvijamo turizam u ovom delu Srbije, istakla je Mihajlović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *