Zaječar: Broj prijava po konkursima za poljoprivredu značajno je veći nego prethodne godine


Budžetom grada Zaječara za 2019. godinu predviđeno je blizu 19 miliona dinara za Program poljoprivrede.U skladu sa tim urađen je i Program mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, iznos je za 20% veći od budžeta za 2018. god.

Sadržina Programa, odnosno izbor mera i investicija za koje će grad odobravati podsticaje, predložen je na osnovu interesovanja samih poljoprivrednih proizvođača, iskustva iz prethodne dve godine, kao i mišljenja stručne Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede.

Komisija je 01.04.2019. godine donela Odluku o raspisivanju 4 Konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Završeni su konkursi za podsticaje u pčelarstvu, za nabavku nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje u voćarstvu i konkurs za nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda, ovaca i koza.

U avgustu je Komisija vršila proveru dokumentacije iz prijava na konkurse i obilazak na terenu.

Do sada su objavljene odluke sa rang listama za konkurse za pčelarstvo i mehanizaciju, dok je u toku provera dokumentacije po konkursu za stočarstvo.

Broj prijava po konkursima značajno je veći nego prethodne godine, a to govori da je izbor mera ruralnog razvoja u Programu dobar i da je Komisija dobro odradila posao kada je u pitanju procena potreba naših poljoprivrednika, rekla je Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu.

Na sednici Komisije koja je održana 27.08.2019 god raspisan je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva za jesenju na teritoriji grada zaječara za 2019. godinu. Konkurs traje do 25.11.2019 god. Ovim konkursom se završava realizacija mere: „Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava“.

Cilj Programa za poljoprivredu je jačanje kapaciteta naših poljoprivrednih proizvođača, povećanje broja kvalitetnih umatičenih grla, povećanje broja košnica po pčelaru, bolja opremljenost naših poljoprivrednih gazdinstava.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *