Zaječar: Dnevno se lekaru javi minimum dvoje pacijenata sa šugom


Zdravstvenom centru u Zaječaru, dnevno se jave dva do tri pacijenta sa simptomima šuge, bolesti koja se u 21. veku smatrala gotovo iskorenjenom.

Doktor Lekar Profimedia_1000x0

Karakteristično je da se radi najčešće o osobama školskog uzrasta, pre svega srednjoškolcima, koji žive u internatima i dele zajedničke prostorije, kažu u zaječarskom Zdravstvenom centru.

Direktor Zdravstvenog centra dr Stanislav Tadić kaže da nema mesta panici, jer je obolelih u Zaječaru bilo i do sada.

– Nije reč o opasnoj bolesti, ona se uspešno leči u kratkom vremenskom periodu, međutim pacijenti se po malo neozbiljno odnose prema lečenju – rekao je Tadić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, broj prijavljenih pacijenata nešto je viši u oktobru i novembru, kada su prijavljene 24 obolele osobe, ali broj još uvek nije alarmantan.

– To je bolest koja je zastupljenija u zimskom periodu, kada su ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorijama i kada su u neposrednom kontaktu – kaže dr Svetlana Živković, epidemiolog u ZZJZ “Timok”.

Simptomi šuge su svrab, koji se posebno pojačava noću i promene na koži, koje mogu da se pojave na zglobovima, laktovima, genitalijama, pazuhu, između prstiju, a prenosi se direktnim kontaktom ili preko odeće i posteljine. Preventivne mere najčešće se odnose na pojačanje lične higijene, savetuju lekari.

(alo)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *