Zaječar: Gradsko veće – data saglasnost gradonačelniku za raskid ugovora sa HELP-om


Danas je održana deveta sednica Gradskog veća grada Zaječara.

Većnici su na početku sednice jednoglasno usvojili Nart rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru kao i Nacrt rešenja o razrešenju i imenovanju članova Upravnog odbora Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječar.

Na sednici su usvojeni i Nacrti rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora ustanove „Apoteka Zaječar“, Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, Matične biblioteke „Svetozar Marković“ i Ustanove Centar za kulturu i turizam „Cekit“ u Zaječaru.

Većnici su razmatrali i usvojili Nacrte rešenja o razrešenju i imenovanju Upravnog i Nadzornog odbora Fondacije „Zoran Radmilović“ i Zadužbine „Nikola Pašić“ u Zaječaru.

Nekima je istekao mandat, neki su promenjeni zato što osnivač ima pravo da promeni svoje predstavnike u upravnim i nadzornim odborima“, istakla je Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara, obrazlažući tačke koje se odnose na Nacrte rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora pojedinih zaječarskih ustanova.

Većinom glasova usvojen je Predlog Zaključka o davanju ovlašćenja gradonačelniku Grada Zaječara za raskid ugovora o saradnji u okviru programa „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“. Marina Milić je obrazlažući ovu tačku dnevnog reda istakla:

To je organizacija „Help“ sa kojom je bio zaključen ugovor o saradnji u oblasti poljoprivrede. Inače, to je po nama, jedan jako bitan projekat i dobro je sto Zaječar realizuje ovakve programe i projekte. Međutim, ovde je došlo do nemogućnosti da se prethodni ugovor, koji je sklopljen sa organizacijom „Help“ ne isplati u zakonskom roku i to je za grad velika suma koju mi ne možemo odjednom da isplatimo, kako je ugovorom bilo predviđeno. Predstavnici ove nevladine organizacije su bili kod nas na sastanku i ja sam ih lično primila, dali su saglasnost da nam ostave rok za izmirenje tog duga koji je bio u 2016. godini. Naravno, razgovarali smo i o daljoj saradnji. Saradnja koja je bila zaključena po ugovoru za 2017. godinu, nije ni počela da se realizuje, sada je već prošlo više od pola godine, tako da za ovo vreme, koliko nam je ostalo do kraja godine je nerentabilno, neefikasno i neekonomično za grad da se bilo šta realizuje. Mi smo načelno dogovorili da ovaj ugovor za 2017. godinu raskinemo a da se saradnja nastavi u narednoj godini zaključenjem novog ugovora za 2018. godinu“.

Na današnjoj sednici je sa dnevnog reda povučen Predlog zaključka o davanju saglasnosti gradonačelniku Grada Zaječara za potpisivanje sporazuma sa JKP „Belosavac“ Žagubica.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *