Zaječar: Koliki su potencijali primene informacionih sistema u oblasti kulturnog nasleđa?


Nakon uspešne konferencije u Beogradu na temu održavanja kulturno-istorijskog nasleđa koja je juče održana u prostorijama Kolarčeve zadužbine, tim eksperata u oblasti arheologije i kulturnog nasleđa posetiće i znamenitosti Istočne Srbije.

romulijanaa

U sredu, 25. maja, u 12 časova na lokalietetu Feliks Romulijana u Gamzigradu biće održana prezentacija tokom koje će prisutni imati priliku da saznaju više o potencijalima primene informacionih sistema u oblasti kulturnog nasleđa.

Predavač će biti Džon Bonafide direktor stručnih službi Zavoda za zaštitu spomenika kulture države Nju Jork (Sjedinjene Američke Države) koji će tokom polučasovne prezentacije pokazati na koji način implementacija i pravilno rukovođenje informacionim sistemima doprinosi sveobuhvatnom razvoju kulturno-istorijskih lokaliteta i kulture uopšte.

Organizator konferencije je Dunavski centar za kompetenciju, a prezentacija kao i celokupno studijsko putovanje je deo aktivnosti kojima se promoviše „Put rimskih careva i dunavski put vina“ – kulturna ruta koju čini 20 arheoloških nalazišta iz doba starog Rima, kao i 12 vinskih regija u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Projekat je počeo 2012. godine, a nakon tri godine ova Ruta i zvanično je uvrštena među Evropske kulture rute, od strane Evropskog insituta za kulturne rute sa sedištem u Luksemburgu.

Događaj su podržali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Ambasada SAD u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *