Zaječar: Ministar Ljajić i ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport sutra na Romulijani


Na Feliks Romulijani, u utorak, 12. jula, biće upriličeno svečano otvaranje multimedijalnog centra carske palate Felix Romuliana i predstavljen projekat HERA “Održivo upravljane turizmom u okviru jadranskog nasleđa”.

Romulijana-otvaranje-multimedijalnog-centra

Tom prilikom Romulijanu će posetiti Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Michael Davenport, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Kako je protokolom predviđeno, prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović.

Rezultate projekta HERA „Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa” predstaviće Miljana Golubović, šef Odseka za evropske integracije i sprovođenje EU i drugih međunarodnih projekata, ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Ovom prilikom biće predstavljena celokupna tehnologija koja doprinosi da se na jedan potpuno inovativan način vrši prezentacija i interpretacija palate, na početku trećeg milenijuma kad se bez te vrste savremene tehnologije više uopšte ne može zamisliti prezentacija jednog kulturnog dobra. Sve je to u okviru projekta sa još osam zemalja Jadranskog basena.

Kulturni i turistički značaj Felix Romuliane predstaviće Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

-Mi ćemo negde već od jeseni biti u mreži tih HERA lokaliteta, što će za Romulijanu biti jedan veliki iskorak napred, jer tu su Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Grčka, Slovenija i Srbija. Mi ulazimo sa još 19 lokaliteta u mrežu HERA lokaliteta koji će se na vrlo probirljivom tržištu, pogotovo u inostranstvu, predstaviti kao jedan nov inovativan i celovit turistički proizvod u oblasti kulturnog turizma, što će sigurno povećati broj posetilaca, a samim tim i novac, navodi Dimitrijević.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *