Zaječar: Najbolji svetski i domaći dokumentarni filmovi u Zaječaru


Projekcijom filma Sonita 31. januara, u zaječarskom Omladinskom centru počinje serijal projekcija odabranih filmova sa 9. izdanja Beldocs festivala koji je sa velikim uspehom organizovan 2016. godine u Beogradu. Film govori o Soniti koja ima 18 godina i ilegalni je imigrant u Teheranu, odakle se bori za svoj san da postane umetnica, a ne prodata mlada. Njena trenutna cena je 9.000 dolara. Film je dobitnik mnogobrojnih nagrada na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma.

Festival Beldocs se godinama trudi da ponudi gledaocima najbolje dokumentarne filmove iz čitavog sveta, a neka od prikazanih ostvarenja će imati prilike da vide i Zaječarci, u periodu od 31. januara do 9. februara u Omladinskom centru. Ulaz je besplatan! Ukupno će biti prikazno 7 filmova po sledećem rasporedu:

31. januar, 19.00 – Sonita
1. februar, 19.00 – Above and Below
2. februar, 19.00 – A Strange Love Affair with Ego
6. februar, 19.00 – Gabo
7. februar, 19.00 – Voli vas vaša Sexymaja
8. februar, 19.00 – U potrazi za snom i
9. februar, 19.00 – The Russian Woodpecker

Ovaj serijal filmova zatvara the Russian Woodpecker, ostvarenje Chada Gracie, koje govori o radioaktivnom čoveku, nekada žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe a danas umetniku u Ukrajini, otkrivajući mračnu tajnu hladnoratovske skalamerije prozvane Ruski detlić.

Projekcije se organizuju u okviru projekta „Kreativna zona“, koji sprovodi udruženje Zaječarska inicijativa, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *