Zaječar obeležio Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu


Svečanom ceremonijom danas je obeležen Dan oslobođenja Grada Zaječara u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, predstavnici lokalne samouprave i boračkih organizacija, predstavnici Ambasade Rusije i Azerbejdžana i komandant Zaječarskog garnizona vojske Srbije Vladimir Vučković položili su vence na spomen obeležje „Kosturnica“ u Zaječaru.

-Borbe za oslobođenje Zaječara otpočele su 6. septembra 1944. godine, napadom 23. srpske divizije NOVJ. U noći između sedmog i osmog oktobra 1944. godine, jedinice 45. divizije NOVJ i delovi 64-og Korpusa i 4-og mehanizovanog Korpusa Crvene armije okončali su ovu višenedeljnu borbu i ušli u Zaječar. Tako je Zaječari konačno postao slobodan. Pored 76 boraca NOVJ, počivaju i posmrtni ostaci 1266 boraca Crvene armije, koji su dali svoje živote za oslobođenje Timočke krajine, čulo se na ceremoniji.

Mi na ovaj način poštujemo tradiciju i istoriju, tako mora biti i nadalje, da poštujemo događaje, spomenike i da čuvamo sećanje na poginule. 8. oktobar je dan koji nas iznova podseća na poginule rodoljube. Grad Zaječar je ponosan na sve one koji su žrtvovali svoje živote za oslobođenje našeg grada na Timoku, rekao je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika grada Zaječara.

Drugi sekretar Ambasade Rusije Vladimir Podrezov je u ime Ruske ambasade iskazao veliku zahvalnost gradu Zaječaru.

Savetnik Ambasade Azerbejdžana, Mahir Džafarov je istakao da azerbejdžanski narod ima jake i duboke korene sa srpskim narodom, i trenutno su odnosi između te dve države jako dobri u ekonomskom i kulturološkom smislu.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada Zaječara u Drugom svetskom ratu u salonu Gradske uprave u Zaječaru oganizovan je i prijem za predstavnike Ambasade Rusije i Azerbejdžana, predstavnike SUBNOR-a i komandanta Zaječarskog garnizona vojske Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *