Zaječar: Od 17 škola u Zaječaru – 16 u blokadi!


Stotinak zaječarskih prosvetara okupili su se danas ispred zgrade gradske uprave da bi protestvovali zbog katastrofalnog stanja u kome se nalaze škole.

strajk_prosveta

Od 17 škola na teritoriji zaječarske opštine, u blokadi računa je 16, a ukupna dugovanja prema dobavljačima su 192 miliona dinara. Zbog tolikih dugovanja sudski izvršitelji su počeli popisivanje imovina škola.

Prosvetari su nakon protesta predali zahtev gradskim čelnicima.

– Doslovce smo im stavili do znanja da ukoliko se za dva dana sve ne normalizuje, u potpunosti obustavljamo nastavu! – piše u tom zahtevu.

Nastavnici i profesori su nosili parole na kojima je pisalo: “Dokle više?” uz ime svoje škole i visinom dugovanja.

Predsednik sindikata Goran Manojlović kaže da je stanje u svim školama više nego katastrofalno:

– Šta da kažem kada nemamo ni osnovna sredstva za rad, čak ni krede, a sredstva za održavanje higijene škola obezbežuju roditelji i donatori što je nedovoljno. Samo za ugalj ukupna dugovanja su 11 miliona dinara, isključeni su nam telefoni, škole nemaju internet, ne može da se radi normalno… Evo, već od sutra škola “Ljubica radosavljević” u kojoj predajem informatiku, neće imati ogrev i deca će se smrzavati.

On navodi da su sa čelnicima grada prosvetari razgovarali u tri navrata, ali od obećanja da će se nešto uplatiti nije bilo ništa.

– Danas upućujemo pismo premijeru Aleksandru Vučiću, valjda će nam to pomoći. Ministarstvo prosvete je upoznato sa stanjem, ali kažu da to nije njihova nadležmost. Primorani smo na protest – kaže Manojlović.

Pre dva dana sudski izvršitelj je popisao imovinu u Osnovnoj školi “Ljubica Radosavljević Nada” zbog digovanja za ogredv u iznosu od milion dinara.

Direktor te škole Novica Dimitrijević je postavio pitanje:

– Kako ćemo učiti decu kada su nam popisali računare i druge vredne stvari koje smo obezbedili od donacija i realizacijom brojnih projekata?

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao:

– Za par dana sve će biti plaćeno, neće ostati dugovanja, a na meni je da dođem do sredstava.

Prosvetari kažu da su identično obećanje već dobijali proteklih meseci, ali da od toga “ništa nije bilo”.

Roditelji sprečili potpisivanje imovine

Prema rečima Gorana Manojlovića, sve škole očekuju da im se popiše imovina.

– U Osnovnoj školi “Vladislav Petković Dis” u Grljanu roditelji su saznali kada će doći sudski izvršitelj i okupili su se ispred ulaza. Telima su sprečili da izvršitelji uđu u školu, tako da tog dana nije popisana imovina – kaže Manojlović.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *