Zaječar: Ognjenović: PARE OBEZBEĐENE, DUGOVANJA ISPLAĆENA, HIGIJENA MORA DA SE POBOLJŠA…


Za plaćanje dospelih obaveza, deblokadu računa pojedinih budžetskih korisnika, isplatu dela plate indirektnim korisnicima i jubilarnih nagrada prosvetnim radnicima, za reprogram za struju i ostale namene, iz budžeta grada Zaječara protekla dva dana isplaćeno je oko 87,5 miliona dinara, saopštilo je Odeljenje za budžet i finansije.

Gradonacelnik-Zajecara-Velimir-Ognjenovic

Kako je danas novinarima rekao gradonačelnik Velimir Ognjenović, za deblokadu računa ustanova i javnih preduzeća u likvidaciji, kao i indirektnih korisnika, dato je 18 miliona 285 hiljada dinara. Juče je isplaćen i deo zarade indirektnim korisnicima.

„Indirektnim korisnicima kasnimo mesec i po dana sa isplatom. Gledaćemo da ovog meseca isplatimo platu i po i da se kašnjenje svede na jedan mesec. Nadam se da će narednih dana dobiti još jednu polovinu, a zatim do 25. i drugu polovinu plate. Imamo dug i za gradsku rasvetu oko 100 miliona dinara. Mi smo platili do sada oko 50 miliona i ostalo je još oko 50 miliona. Sa EPS-om smo napravili reprogram na 18 meseci, rata je oko 2 miliona 930 hiljada dinara i za zaječarska sela koja se napajaju iz negotinske elektrodistribucije napravljen je reprogram za 300 hiljada dinara duga. Prva rata je uplaćena unapred. Ta sela su sada sva priljučena. Znate da i Mesna zajednica Kotlujevac odavno nema struju, i to je plaćeno i struja će biti priključena. Za Zvezdan je plaćeno 650 hiljada, sada će i tamo struja biti ponovo priključena. Tri miliona i 200 hiljada dinara smo platili kamatu za mazut koji je uzet iz robnih rezervi. Novac su juče dobile i porodilje i stipendisti i sva udruženja. Za udruženja je izdvojeno oko milion i dvesta hiljada dinara. Juče su isplaćene kamate 890 hiljada dinara za blokade koje traju duži vremenski period. I Fondacija Zoran Radmilović biće deblokirana, tako da se ne dovodi u pitanje održavanje Zoranovih dana. Ova manifestacija biće organizovana, ali neće biti razbacivanja para“, dodaje Ognjenović.

Kako se čulo danas na sednici gradske Skupštine i kako je saopštilo Odeljenje za budžet i finansije, prethodnih dana iz gradskog budžeta plaćeni su i izvođači radova, blizu 20 miliona izdvojeno je za preduzeće „Ratko Mitrović“, 17,2 miliona za „Štrabag“ i 2,35 miliona za „Pionir“.
Isplaćene su i obaveze prema RARIS-u za deponiju 500 hiljada dinara, banci „Inteza“ 1,3 miliona, Sportskom savezu 580 hiljada dinara, Cekitu 2,41 milion dinara. Narodnom muzeju preneta su namenska sredstva od 2 miliona dinara, udruženjima građana 700 hiljada dinara, Pravoslavnoj crkvi 400 hiljada dinara. Vraćena je pozajmica od milion dinara, isplaćene dnevnice za službena putovanja, uplaćena dugovanja dobavljačima.
Sve ukupno blizu 87,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Ognjenović danas je istakao i da je prethodnih dana apelovao, u razgovoru sa direktorom Javnog komunalnog stamenog preduzeća, Ivanom Žikićem, da se higijena grada poboljša i da je od zaposlenih u Zaječarparkingu tražio da imaju više sluha za bugarske građane koji sve više dolaze u naš grad, ali imaju problem sa plaćanjem parkiranja.

„Nisam zadovoljan kako je grad čišćen. Apelovao sam i u razgovoru sa direktorom Preduzeća Zaječarparking, da ljudi u ovom preduzću imaju malo više sluha za turiste koji u naš grad dolaze iz susedne Bugarske, a ima ih sve više. Ja ne tražim da ti ljdi budu oslobodjeni plaćanja parkiranja, ali s obzirom da oni ne mogu da plate parkiranje SMS-om, a da im zaposleni u parking servisu non stop odvoze automobile, tražio sam da nadju neki modus, da naprave flajere koje će im deliti na graničnom prelazu i da obaveste ljude kako da plate, da ne bismo takvim našim ponašenjem te ljude oterali, da ne bi nanosili štetu našoj privredi i da ne bi ostali bez tih deviznih priliva“, kaže gradonačelnik Ognjenović i zaključuje:
„Pokušavamo na sve moguće načine da do kraja godine budemo na stabilnim nogama, kako bi sledeće godine mogli da radimo znatno rasterećenije. Trudimo se da što više uradimo ove godine i da sledeće godine lakše dišemo i što više uradimo za ovaj grad“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *