Zaječar: Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima


Evropska unija, u okviru druge faze pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, pomaže oporavak malih poljoprivrednih domaćinstava, kroz projekat koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedeinjenih nacija (FAO).

FAO1-660x330
Pomoć Evropske unije je, kroz ovaj program, do sada dobilo više od 26 hiljada poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji, koji su pretrpeli štetu u prošlogodišnjim poplavama.

Predstаvnici Orgаnizаcije zа poljoprivredu i hrаnu Ujedinjenih nаcijа (FAO) posetili su danas Zаječаr, a Aleksandar Mentov ispred FAO organizacije rekao je da je razlog današnje posete Zaječaru sastanak sa predstavnicima Mesnih zajednica radi popunjavanja prijave kojom bi svi pogodjeni prošlogodišnjim poplavama ostvarili pavo na pomoć.

Prema njegovim rečima, u planu FAO organizacije su 23 paketa različite vrste pomoći kako bi pomogli poljoprivrednicima i samim tim obnovili svoju proizvodnju.
-Mi smo spremili 23 paketa različite vrste pomoći. Pomoć je u vidu sаdnog i semenskog mаterijаla, đubriva, stočne hrаne, plаstenika, košnicа, kаo i u vidu poljoprivredneopreme i аlаta, u zavisnosti od toga šta je poljoprivrednicima potrebno i oni će moći sami da se opredele za jedan od tih paketa, rekao je Mentov.

Jovan Predojević, predsednik Saveta mesne zajednice Leskovac rekao je da svaka vrsta pomoći uvek dobro dodje meštanima ovog sela, koje je, pre svega zbog samog položaja sela, pretrpelo veliku štetu u prošlogodišnjim poplavama.

„Dve reke, Lenovačka i Belorečka, ugrožavaju selo Leskovac. Prošle godine smo veliku štetu imali kada je usled poplave Belorečka reka ugrozila naša domanćinstva. Svaka vrsta pomoći nam je potrebna i dobrodošla kako bi oporavili i spasili našu zemlju“, rekao je Predojević.

Projekat pomoći pljoprivrednicima finansira Evropska unija, a sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *