Zaječar: Posetioci iz Bugarske prvi na Romulijani u 2017.godini


Prvog dana Nove godine Galerijevu palatu Feliks Romulijanu posetilo je više od sto posetilaca iz Bugarske, koji su najluđu noć proslavili u Zaječaru.

romulijanaa

U zaječarskom muzeju veruju da brojna poseta na početku kalendarske godine, kao i tri prethodne godine, nagoveštava dobru sezonu na kasnoantičkom lokalitetu.

Broj posetilaca Romulijane stalno raste. U 2015. godini lokalitet je obišlo 28.000 turista, a do početka decembra 2016. već ih je bilo blizu 31.000. Od toga 5.000 stranaca i to iz 40 zemalja, od kojih su trećinu činili Bugari, inače najbrojniji strani posetioci, kaže vd direktora Narodnog muzeja Dejan Krstić.

Tokom leta posetioci su mogli da dožive Romulijanu i kroz virtuelnu šetnju. U okviru projekta Hera, uz podršku Evropske unije, dobijena je 3D tehnologija, jedinstvena na arheološkim lokalitetima u Srbiji. Zahvaljujući 3D tehnologiji posetioci mogu da prošetaju kroz sve delove „originalne“ palate utvrđene sa 20 kula, koju krase podni mozaici, najvrednija ostvarenja kasnoantičkog doba na tlu Evrope.

Za vreme zimskih meseci ova tehnologija je u Narodnom muzeju, koji godišnje poseti 11.000 ljudi.

Direktor Krstić navodi da se u ovoj godini planira otkrivanje mozaike na samom lokalitetu.

Prvi posetioci lane na Romulijani bili su takođe gosti iz Bugarske, a godinu dana ranije kineski turisti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *