Zaječar: PRISTUPAČNIJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ZA MEŠTANE 30-AK SELA NA PODRUČJU ZAJEČARA!


Meštani udaljenih zaječarskih sela, od naredne godine imaće pristupačniju zdravstvenu zaštitu.

Čelnici Grada Zaječara obećavaju dva do tri autobusa u kojima će moći da se obavljaju medicinski pregledi, dobije terapija i uzmu na recept ili kupe lekovi. Ovi autobusi gravitiraće u 30-ak sela pa mnogi neće morati da plaćaju kartu kako bi došli u Zaječar na pregled ili za terapiju i lekove. Sredstva za autobuse trebalo bi da budu obezbeđena od donatora, iz gradskog budžeta ali i od Apotekarske ustanove.

Biće angažovana minimum dva a iz Gradske uprave kažu da će se potruditi da obezbedi i tri autobusa.

– Za ovu namenu neće se uzimati novi autobusi, ali oni neće biti ni mnogo stari. Oni će ići na kompletnu preradu. U njima će biti napravljena ordinacija za pregled i to za sve vrste pregleda, sa opremom i dežurnim lekarom i medicinskim sestrama. U drugom delu autobusa, koji će biti opremljen kao apoteka, nalaziće se farmaceutski tehničari koji će izdavati lekove na recept, ali će oni koji imaju redovnu terapiju moći i da ih kupe.

Bar dva puta nedeljno u svakom selu svi stanovnici će imati i apoteku i lekara. Potrudićemo se da se sa Domom zdravlja dogovorimo da sela moraju svaki dan, makar na sat vremena, da imaju medicinsku sestru koja će doći da da terapije. Realizacija projekta oko autobusa trebala bi da zaživi čim se obave sve pravne procedure, nabavke i ostalo, mislim negde na proleće 2018. godine, kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Po njegovim rečima do tad bi trebalo da budu sređeni i putni pravci prema nekim selima koji su sada u katastrofalnom stanju.

Autor: Dragana Živković
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *