Zaječar: Protest zaječarskih prosvetara!


Danas se na Trgu Nikole Pašića okupio veliki broj prosvetara nezadovoljnih statusom i materijalnim položajem kao i problemima koji mogu dovesti do velikog broja otpuštanja. Tom prilikom članovi Unije sindikata prosvetnih radnika obrazložilo svoje zahteve.

Foto: zamedia

“Postoje mnogi razlozi zbog čega je organizovan štrajk ali mi smo odvojili samo tri značajna razloga. Prvi razlog je vraćanje Nacrta zakona o zaposlenima u ustanovama u društvenoj svojini, drugi razlog je povlačenje pravilnika koji nanosi štetu prosvetnim radnicima jer spajaju odeljenja, pa je oko 800 odeljenja manje u Srbiji. Treći razlog je potpisivanje protokola o povećanju zarada. Zarada prosvetnih radnika je 17% ispod prosečne plate u Srbiji a 80% zaposlenih je sa visokim obrazovanjem“, rekao je Goran Manojlović, predsednik sindikata u Zaječaru. Dvanaest škola članice Unije danas skratile su časove na 30 minuta i sprovele odluku Glavnog odbora USPRS. Na Trgu Nikole Pašića održan je protest prosvetara. Prosvetarima su se obratili predstavnici sindikata i istakli zašto je doneta odluka za jednodnevni štrajk. Grad Zaječar je među 13 gradova gde su održani protesti” – rekao je Goran Manojlović, predsednik Gradskog odbora Unije Zaječar.

Za ponedeljak je najavljen štrajk još dva sindikata, a časovi su danas bili skraćeni u Gimnaziji, Tehničkoj školi, Medicinskoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj, u osnovnim školama „Ljuba Nešić“, „Desanka Maksimović“, „Ljubica Radosavljević Nada“, „Hajduk Veljko“, „Đura Jakšić“, „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru, kao i u OMŠ „Stevan Mokranjac“ i Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Majstorović“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *